ГоловнаСвіт

У Росії статтю про образу почуттів віруючих попросили визнати неконституційною

Скаргу подав адвокат першого обвинуваченого в образі почуттів віруючих.

У Росії статтю про образу почуттів віруючих попросили визнати неконституційною
Архив

До Конституційного суду (КС) Росії направлено скаргу на ст. 148 КК РФ "образа почуттів віруючих".

Про це пише "Коммерсантъ".

Скаргу подав адвокат Андрій Сабінін. Він захищає інтереси ставропольського блогера Віктора Краснова - першого звинуваченого в образі почуттів віруючих. У 2014 році він написав "Боха немає!" у "ВКонтакте". Після цього користувачі написали на Краснова заяву. У лютому 2016 року розпочався розгляд кримінальної справи.

У зверненні в КС адвокат написав, що висловлювання блогера відповідали за стилем і тоном висловлюванням його опонентів. На його думку, стаття про образу почуттів віруючих порушує право на свободу слова, яке гарантує Конституція.

"Наприклад, для деяких віруючих саме по собі заперечення релігії і Бога вже є образливим", - написав він.

Адвокат послався на постанову 2011 року "Про судову практику у кримінальних справах про злочини екстремістської спрямованості". У документі йдеться, що критика політичних або релігійних організацій не може розглядатися як "дія, спрямована на розпалювання ненависті або ворожнечі". Сабінін на підставі цього попросив визнати статтю про образу почуттів віруючих такою, що не відповідає Конституції.

Поправки про відповідальність за образу почуттів віруючих були прийняті в червні 2013 року після акції Pussy Riot у храмі Христа Спасителя. Вона передбачає до трьох років позбавлення волі, штрафи до 500 тис. рублів, обов'язкові виправні роботи.

Нагадаємо, в січні в Росії порушили кримінальну праву за приниження атеїстів у "ВКонтакте".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram