ГоловнаСвіт

Канадський прем'єр вперше за 19 років відвідав Вашингтон з держвізитом

США і Канада домовилися про спільні заходи в боротьбі зі зміною клімату.

Канадський прем'єр вперше за 19 років відвідав Вашингтон з держвізитом
Барак Обама, Джастин Трюдо
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама в четвер, 10 березня, прийняв у Білому домі прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

Як повідомляє "Голос Америки", Трюдо став першим за майже два десятиліття канадським лідером, який прибув до Вашингтона з державним візитом.

"Давно відомо, що друзів вибирати можна, а сусідів - ні, - сказав Обама. - Завдяки своєму географічному положенню Сполучені Штати і Канада стали сусідами, а завдяки власному вибору ми є вірними союзниками і найближчими друзями".

Обама наголосив на спільності цінностей двох країн під час вітальної церемонії на честь прибуття Трюдо, яка відбулася на Південній галявині. Він зазначив, що дві країни об'єднують такі цінності, як загальна охорона здоров'я, свобода віросповідання і етнічне різноманіття.

"Як союзниками по НАТО, ми одностайні в боротьбі проти тероризму, і ми за право таких країн, як Україна, самостійно визначати свою долю. Як лідери в ООН, ми виступаємо за мир, безпеку і дотримання прав людини в усьому світі", - заявив американський лідер.

Зазначають, що багато хто вважає Трюдо схожим на молодого Обаму. Як і американський лідер, 44-річний канадець побудував свою успішну передвиборну кампанію на образах надії і змін. Його Ліберальна партія здобула переконливу перемогу на парламентських виборах у Канаді в жовтні минулого року, змістивши прем'єр-міністра Стівена Харпера і його Консервативну партію, яка була при владі з 2006 року.

"Пане прем'єр-міністре, ваше обрання і перші кілька місяців вашого перебування на посаді привнесли нову енергію і динамічність не тільки в Канаду, а й у відносини між нашими країнами. У нас спільні погляди на світ. І повинен сказати, що я ніколи не бачив, щоб так багато американців так зацікавлено чекали на візит канадського прем'єр-міністра", - пожартував Обама.

Двоє лідерів провели зустріч в Овальному кабінеті, після чого провели спільну прес-конференцію. Після цього відбувся державний прийом у Білому домі.

Напередодні візиту Трюдо Білий дім анонсував нові спільні заходи, до яких США і Канада мають намір вдатися для боротьби зі зміною клімату. У четвер ці заходи узгодили.

Сусідні країни зобов'язалися протягом наступних 10 років скоротити викиди метану на 40-45% порівняно з рівнем 2012 року, вжити заходів для захисту сухопутних і морських екосистем в Арктиці, а також прискорити розвиток зелених технологій. США і Канада також пообіцяли виконати умови міжнародної кліматичної угоди, укладеної торік у Парижі, і підписати її "так скоро, як буде можливо".

Візит Трюдо в Білий дім ознаменував закінчення нещодавнього охолодження у відносинах між Вашингтоном і Оттавою.

Колишній канадський прем'єр Стівен Харпер, якого змінив Трюдо, був не задоволений тим, що адміністрація Обами кілька років відкладала рішення стосовно канадської пропозиції будівництва нафтопроводу Keystone XL, який планувалося прокласти з канадської території до нафтопереробних заводів у центральній частині США уздовж Мексиканської затоки. У листопаді минулого року, невдовзі після того, як Трюдо заступив на посаду, Обама відхилив цю пропозицію.

Читайте: Обама влаштував учту на честь "найсексуальнішого політика", канадського прем'єра Трюдо

Однак 44-річний Трюдо з його ліберальними поглядами виявився ближчим за духом до Обами, ніж його попередник, консерватор Харпер. Новий канадський лідер, син колишнього прем'єр-міністра П'єра Трюдо, сподівається, що його візит допоможе зміцнити двосторонні відносини.

Канада є найбільшим торговим партнером США. Близько 75% її експорту вирушає через південний кордон до США. Сукупний товарообмін між країнами становить понад $2 млрд на день.

У четвер ввечері президент Обама і перша леді США Мішель Обама провели десяту за час його президентства державну вечерю для подружжя Трюдо. У США таких учт для канадських лідерів не влаштовували з 1997 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram