ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Слідком РФ побачив у заворушеннях на Болотній площі фінансування зі США

Проти активістки російської опозиції порушено кримінальну справу.

Слідком РФ побачив у заворушеннях на Болотній площі фінансування зі США
Следком РФ

Проти члена російської партії ПАРНАС Наталії Пелевіної порушили кримінальну справу за фактом організації заворушень на Болотній площі в Москві 2012 року коштом США.

Відповідне повідомлення з'явилося на сайті Слідкому Росії (СКР).

За словами офіційного представника СКР Володимира Маркіна, під час обшуків у Пелевіної вилучили документи, що підтверджують виділення $35 тис. Національним фондом на підтримку демократії (організація, фінансована, в тому числі, держструктурами США).

"Вилученими в Пелевіної документами підтверджується версія слідства про причетність закордонних антиросійських центрів фінансування масових заворушень до спроби реалізації сценарію "кольорової" революції в Росії", - йдеться в офіційній заяві СКР.

Маркін також розповів, що в активістки  виявили "шпигунську ручку".

"Раніше в Пелевіної вилучили ручку з вбудованою відеокамерою. Проведено експертизи, які підтвердили зокрема й те, що використовувана Пелевіною ручка є портативним цифровим відеореєстратором і належить до категорії спеціальних технічних засобів, призначених для негласного отримання відео- й аудіоінформації", - заявив Маркін.

У своєму твіттері Маркін опублікував офіційну заяву Слідчого комітету.

Він додав, що незаконний обіг таких коштів кримінально караний, тому проти Пелевіної порушено кримінальну справу за статтею "Незаконний обіг спеціальних технічних засобів, призначених для негласного отримання інформації".

На думку Маркіна, Пелевіна використовувала "шпигунську ручку" не тільки для того, щоб зібрати компромат на поліцейських, а й для того, щоб фіксувати опозиціонерів.

"Слідства має підстави вважати, що за допомогою цього пристрою Пелевіна фіксувала не тільки співробітників правоохоронних органів для їх подальшої дискредитації, а й осіб з опозиційного середовища, для використання цих записів в своїх цілях. І це також буде перевірено в рамках розслідування", - заявив офіційний представник СКР.

Адвокат Пелевіної Сергій Бадамшин повідомив "Дождю", що активістка перебуває у статусі підозрюваної. Бадамшин розповів, що кримінальну справу порушили за статтею 212, ч. 1 (організація масових заворушень) і статтею 138.1 (незаконний обіг спеціальних технічних засобів, призначених для негласного отримання інформації).

У четвер, 10 березня, стало відомо, що в Пелевіної у квартирі пройшов обшук, після чого її повезли на допит до Слідчого комітету. Бадамшин уже тоді сказав "Дождю", що, швидше за все, активістку допитуватимуть як підозрювану у "Болотній справі".

У квітні 2015 року Наталя Пелевіна стала 34-м фігурантом "Болотної справи". Тоді вона була відома розслідуваннями причин незвичайного добробуту сім'ї першого віце-прем'єра Ігоря Шувалова. Ще рік тому слідство висловлювало думку, що вона фінансувала "масові заворушення", які відбулися 6 травня 2012 року на Болотній площі.

Дозволена владою акція на Болотній площі пройшла 6 травня 2012 року. За даними Головного управління МВС у Москві, в акції взяли участь близько 8 тис. осіб. Акція переросла в масові заворушення, в результаті яких постраждали активісти і поліцейські.

Нагадаємо, на початку січня ЄСПЛ виніс перше рішення стосовно затримань на Болотній площі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram