ГоловнаСвіт

Американський суд зобов'язав Іран виплатити $10,5 млрд за теракт 11 вересня

На думку американського судді, Іран не зміг довести свою непричетність до терактів 9/11

Американський суд зобов'язав Іран виплатити $10,5 млрд за теракт 11 вересня
Трагедия 11 сентября
Фото: gadatel.ru

Окружний суд Нью-Йорка зобов'язав Іран виплатити $10,5 млрд як компенсацію сім'ям жертв терактів 11 вересня.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Суддя Джордж Деніелс вирішив, що Іран не зміг довести свою непричетність до терактів і відсутність зв'язку з терористами, які захопили пасажирські лайнери і атакували вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру і будівлю Пентагону 11 вересня 2001 року. Таким чином, згідно з рішенням американського суду, Тегеран мусить виплатити близько $7,5 млрд сім'ям загиблих і ще $3 млрд - страховим компаніям.

Досі влада США не висувала проти Ірану будь-яких звинувачень у зв'язку з терористичною атакою 2001 року. У Тегерані рішення нью-йоркського суду наразі ніяк не прокоментували.

30 вересня 2015 року той самий суд відхилив позов родичів загиблих проти Саудівської Аравії. Окружний суддя Джордж Деніелс заявив, що Саудівська Аравія як суверенна держава має імунітет і за американськими законами її неможливо зобов'язати виплатити вказану суму.

Жертвами організованих "Аль-Каїдою" терактів 11 вересня 2001 року стали понад 3000 осіб. Літаки врізалися у вежі-близнюки Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку і в будівлю Пентагону, ще один після спроби екіпажу повернути контроль над ним впав у Пенсільванії. З 19 терористів 15 були громадянами Саудівської Аравії, двоє - Об'єднаних Арабських Еміратів, один - Єгипту і ще один - Лівану.

Нагадаємо, на початку лютого "Аль-Каїда" розповіла про "надихача" терактів 11 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram