ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі побачили іноземний слід у заявах про зростання цін на молоко

Російський депутат вважає, що закордонні виробники молокопродуктів у РФ намагаються приховати походження свого прибутку.

У Держдумі побачили іноземний слід у заявах про зростання цін на молоко
Архив

Голова комітету Держдуми РФ з аграрних питань Микола Панков вважає, що заяви про можливі проблеми з постачанням молока і про зростання цін на продукцію через наказ Мінсільгоспу РФ надходять від зарубіжних компаній.

Про це повідомляє ТАСС.

"Молочна продукція не повинна подорожчати, для цього немає жодних підстав. Вважаю неспроможними заяви представників транснаціональних компаній PepsiCo, Danone, власниками яких є іноземні громадяни", - наводить слова Панкова його прес-служба.

Депутат нагадав, що молочна продукція і раніше підлягала ветеринарній сертифікації, і це не викликало претензій у виробників. "А норма, про яку сьогодні говорять корпорації, набуває чинності лише з 1 січня 2018 року і стосується продукції переробки", - зазначив він.

Панков висловив думку, що виробники часто думають про власний прибуток, а не про якість продукції. "Тим самим, можливо, намагаються приховати її походження", - додав депутат.

Раніше в середу голова правління Асоціації експертів ринку ритейлу Андрій Карпов заявив, що говорити про припинення постачання молока завчасно. "Це просто така попередня з боку компанії PepsiCo робота з урядом у цьому напрямку. Тим паче відразу Россільгоспнагляд сказав, що він за це штрафів не передбачає, думаю, там довго ще будуть втрясати це", - зазначив він.

Раніше 9 березня стало відомо, що Національна спілка виробників молока ("Союзмолоко"), до якої входять Danone і PepsiCo, звернулася до федеральної влади з проханням відкликати наказ Мінсільгоспу, який зобов'язує оформляти ветеринарні супровідні документи (ВСД) на питний пакетований продукт. Відповідне звернення скеровано віце-прем'єру Аркадієві Дворковичу, голові Адміністрації президента Сергієві Іванову і заступнику голови Мінекономіки Олегові Фомічову.

У "Союзмолоко" розповіли, що документ Мінсільгоспу став для них несподіванкою. "Наказ розроблено без проведення громадського обговорення та затверджено з очевидними порушеннями (...) процедури оцінки регулювального впливу", - йдеться у зверненні. Учасники молочного ринку вважають, що неготовність галузі дотриматися цієї вимоги може зумовити зупинку виробництва і припинення відвантажень молока в магазини по всій країні. Потенційний добовий обсяг втрат молочної сировини і заблокованої продукції в "Союзмолоці" оцінили в 3 тис. тонн.

Наказ Мінсільгоспу №648, зареєстрований у Міністерстві юстиції 17 лютого, зобов'язує виробників питного пакетованого молока оформляти ветеринарні супровідні документи (ВСД) - паперові довідки та свідоцтва - на кожну партію виробленого продукту з березня 2016 року.

Нагадаємо, наприкінці лютого президент РФ Володимир Путін заявив про плани "недругів за бугром" зірвати вибори в Держдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram