ГоловнаСвіт

Туреччина і ЄС погодили низку питань щодо біженців

Саміт, втім, завершився без формалізації домовленостей

Туреччина і ЄС погодили низку питань щодо біженців
Беженцы на границе Македонии и Греции
Фото: EPA/UPG

На саміті ЄС - Туреччина сторони досягли низки домовленостей щодо обмеження припливу біженців до Європи. Утім, після 12 годин обговорення захід завершився без підписання документів.

Сторони констатували наявність численних неврегульованих розбіжностей, інформує DW.

Туреччина погодилася приймати назад з Греції усіх біженців, які нелегально потрапили туди, в тому числі сирійських. За кожного повернутого біженця Євросоюзу, однак, доведеться легально переселяти в Європу одного з сирійців, які перебувають на території Туреччини. Уряд в Анкарі також наполягає на тому, щоб в обмін на її допомогу Євросоюз відкрив для всіх турків безвізовий режим вже до кінця червня цього року, тобто на три місяці раніше, ніж планувалося. Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, в цілому, вже погодився на цю вимогу.

Анкара також вимагає, щоб ЄС до кінця 2018 року переказав їй ще 3 млрд євро на облаштування сирійських біженців, на додачу до тих трьох мільярдів, які вже пообіцяли. Крім того, Туреччина вимагає відкрити ще п'ять напрямків у рамках переговорів про її вступ до ЄС.

Прем'єр-міністр цієї країни Ахмет Давутоглу наголосив, що в контексті сирійської кризи її пропозиції щодо біженців слід сприймати як пакет. Він також вказав, що ситуація в Сирії порушує стратегічне питання про глибше інтегрування Туреччини в ЄС. Канцлер ФРН Ангела Меркель вже погодилася, що у зв'язку з геополітичною ситуацією буде розумно встановити з Туреччиною "якісь стратегічні відносини".

Проти прискорення переговорів про вступ Туреччини в ЄС виступив Кіпр, який нагадав про те, що питання про долю цього розділеного острова, частина якого окупована Туреччиною, залишається невирішеним. Зі свого боку Угорщина категорично відкинула вимогу про переселення сирійських біженців з Туреччини в Європу. А інші східноєвропейські країни-члени ЄС висловили невдоволення тим, що їх заздалегідь не поінформували про нові вимоги Туреччини. Вони підозрюють, що це результат змови з боку ФРН.

Меркель наполягла на виключенні з тексту заключної заяви слів про "закриття балканського маршруту" для біженців. Водночас канцлер Австрії Вернер Файман з усією ясністю заявив, що з безперешкодним пропуском нелегалів за цим маршрутом покінчено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram