ГоловнаСвіт

Влада Туреччини взяла під контроль опозиційні газету та інформаційну агенцію

Медіаконцерн належить особистому ворогові Ердогана

Влада Туреччини взяла під контроль опозиційні газету та інформаційну агенцію
Фото: www.cihan.com.tr

В опозиційній турецькій газеті Zaman і у пов'язаному з нею інформаційному агентстві Cihan введено зовнішнє держуправління. Обидва засоби масової інформації входять у медіаконцерн, близький до особистого ворога президента Реджепа Ердогана.

Увечері в п'ятницю, 4 березня, турецька поліція взяла штурмом офіс газети Zaman. Поліцейські застосували водомети і сльозогінний газ проти кількох сотень демонстрантів, які зібралися перед редакцією після того, як стамбульський суд постановив ввести у газеті зовнішнє управління. Те, що уряд Туреччини взяв опозиційне видання під свій контроль, викликало критичну реакцію з боку правозахисників.

У понеділок, 7 березня, аналогічна доля спіткала й інформаційне агентство Cihan. Стамбульський суд призначив того самого керівника, що й для Zaman.

Zaman і Cihan входять в медіаконцерн Feza Gazetecilik, який у свою чергу близький до ісламського проповідника Фетхуллаха Ґюлена, котрий проживає в США. Раніше Ґюлен вважався союзником нинішнього президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, проте потім вони посварилися. Feza Gazetecilik звинуватили в підтримці руху Hizmet, очолюваного Ґюленом і визнаного в Туреччині терористичним. Ґюлена звинувачують у створенні "паралельної структури" в країні, метою чого нібито є повалення Ердогана.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram