ГоловнаСвіт

Amnesty: Росія завдає ударів по лікарнях у Сирії в рамках військової стратегії

Правозахисники стверджують, що жертвами російських авіаударів стали сотні лікарів і медсестер.

Amnesty: Росія завдає ударів по лікарнях у Сирії в рамках військової стратегії
Архив
Фото: EPA/UPG

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International звинуватила Росію в навмисних атаках на медичні установи в Сирії.

Про це повідомляють на сайті Amnesty.

За даними правозахисників, російські ПКС протягом останніх трьох місяців, "судячи з усього, навмисно і систематично завдають ударів" по медичних установах у Сирії, "щоб розчистити шлях для наземного наступу" на північ Алеппо.

"Сирійська і російська армії цілеспрямовано нападають на установи охорони здоров'я, що є промовистим порушенням міжнародного гуманітарного права. Однак по-справжньому шокує те, що знищення лікарень, мабуть, стало частиною їхньої військової стратегії", - заявила директор Amnesty International з реагування на кризові ситуації Тирана Хасан.

"Нещодавня низка атак на об'єкти охорони здоров'я на півночі Алеппо, схоже, вкладається в систему нападів на медичних працівників і лікарні - стратегію, через яку від початку конфлікту зруйновано десятки медичних установ і вбито сотні лікарів і медсестер", - йдеться в повідомленні Amnesty.

Організація заявляє, що має "вичерпні докази" того, що за останні 12 тижнів російські та сирійські сили зробили щонайменше шість "цілеспрямованих атак" на медичні установи на півночі провінції Алеппо. Кілька медичних працівників з провінції Алеппо розповіли, що сирійські військові "очищають цілі міста і села від жителів", щоб полегшити майбутнє наземне вторгнення.

Опитані правозахисниками мирні жителі заявили, що поруч з атакованими лікарнями немає лінії фронту, біля них немає ні пропускних пунктів, ні військових позицій.

За даними Сирійської правозахисної мережі, від вересня 2015 року російські та сирійські військові завдали ударів по щонайменше 27 лікарнях, вісім із них - в провінції Алеппо.

Росія почала обстрілювати територію Сирії 30 вересня 2015 року. Раніше Amnesty International звинуватила Росію у військових злочинах, оскільки російська авіація навмисно атакувала цивільні об'єкти і рятувальників у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram