ГоловнаСвіт

Турецькі курди вимагають скасування комендантської години

На південному заході Туреччини триває силова операція проти бойовиків РПК

Турецькі курди вимагають скасування комендантської години
Селахаттин Демирташ
Фото: mk-turkey.ru

Лідер турецької прокурдської Демократичної партії народів (HDP) Селахаттін Демірташ закликав своїх прихильників виходити на мітинги проти комендантської години в містах на південному заході країни.

Про це повідомляє euronews.

Через силову операцію проти забороненої в Туреччині "Робітничої партії Курдистану" (РПК) у багатьох населених пунктах комендантська година діє вже три місяці (з 2 грудня 2015 року). Так, у найбільшому місті регіону - Діярбакирі, яке неофіційно вважається столицею турецького Курдистану, - це призвело до масових заворушень і сутичок з поліцією. У середу, 2 березня, тут заарештували 33 учасників заворушень.

"Ми не хочемо, щоб владна партія вела брудну війну в наших містах, на нашій землі, в нашій країні. Ми наважилися вийти на вулиці, щоб висловити протест проти тих, хто посмів почати війну. Забороняти цей протест або називати його незаконним - це злочин", - заявив Селахаттін Демірташ.

За словами Демірташа, жертвами операції проти РПК стали 211 мирних громадян.

Уряд Туреччини, у свою чергу, звинувачує HDP у розпалюванні ненависті та співпраці з РПК.

"Заради Бога, ви коли-небудь чули, щоб вони (курди - ред.) запитували РПК, "чому ви плямуєте наших політиків, беручи в руки зброю?". HDP не хоче миру. Навпаки, своєю співпрацею з терористами вони хочуть занурити Туреччину в хаос. Ми їм цього не дозволимо", - заявив прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу.

Напередодні влада Туреччини скасувала комендантську годину у переважно курдському місті Джизре. Обмеження тепер діють тільки вночі. Жителі, які втекли після початку силової операції, почали повертатися у свої будинки. Після силової операції, що тривала тут протягом 79 днів, багато будинків виявилися зруйнованими.

Відносини

між РПК і Туреччиною різко загострилися після теракту в місті Суруч 20 липня, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу у пособництві ісламістам.

У 2013 році Анкара і РПК уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. РПК вимагає створення курдської автономії у складі Туреччини.

Нагадаємо, в січні у Туреччині заарештували вчених, які закликали до мирного вирішення курдського питання.

Нагадаємо, у грудні прем'єр Туреччини звинуватив Демірташа у державній зраді через підтримку Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram