ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росія призупинила зведення енергомоста до Криму через "об'єкт невідомої цивілізації"

За словами будівельників, після вивчення й опису вченими знахідку доведеться засипати.

Росія призупинила зведення енергомоста до Криму через "об'єкт невідомої цивілізації"
Архив
Фото: nv.ua

Росія призупинила роботи з будівництва енергомоста в Крим після того, як на глибині шести метрів в околицях селища Ілліч на Тамані виявили комплекс забору питної води.

Про це пише "Российская газета".

Археологи встановили, що його могла створити у VII-VIII століттях до нашої ери догрецька цивілізація. Вчені вже назвали гідротехнічний комплекс на Тамані найдавнішим у Росії.

Споруда складається з декількох кам'яних резервуарів, у яких через перепад температур конденсується рідина. Система виявилася у справному стані.

Проби вмісту водосховища відправили на дослідження в лабораторію Санкт-Петербурзького інституту історії і матеріальної культури РАН.

Комплекс - це кілька сполучених кам'яних резервуарів. Камені, з яких вони побудовані, були заввишки два метри. Через перепад температур, характерних для Таманського півострова, на каменях накопичувався конденсат. У головній ємності рідина накопичувалася, відстоювалася, після чого через щілини потрапляла у три пов'язані з ним резервуари. Вода проходила через своєрідний кам'яний фільтр. За словами начальника Східно-Боспорської експедиції Інституту РАН Миколи Сударева, цього було достатньо, щоб забезпечити потреби цілого поселення.

За словами будівельників, розкопки археологів ніяк не вплинуть на терміни, необхідні для зведення енергомоста в Крим. Роботи відбуваються навіть із певним випередженням графіка. Однак через те, що берег будуть зміцнювати, коли вчені вивчать й опишуть знахідку, її доведеться засипати.

Нагадаємо, 29 лютого в Севастополі вимкнули вуличне освітлення. Україна припинила постачати електроенергію до Криму з кінця минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram