ГоловнаСвіт

Польща має намір спростити процедуру розміщення на території країни військ НАТО

Зміни до закону є частиною реалізації в Польщі "Плану дій" НАТО

Польща має намір спростити процедуру розміщення на території країни військ НАТО
Фото: telegraph.co.uk

Уряд Польщі має намір спростити процедуру розміщення військ НАТО в екстрених ситуаціях. Відповідний законопроект про перебування іноземних військ на території країни 1 березня було подано на засіданні Ради міністрів Польщі, повідомляє Радіо Польща.

Як повідомляють, нині в Польщі діє законодавство, яке ускладнює ефективну діяльність сил негайного реагування НАТО на території країни.

За словами заступника міністра національної оборони Польщі Томаша Шатковського, в разі загрози типу "зелених чоловічків" видача дозволу на дії військ НАТО в Польщі могла б зайняти два тижні. Зміни до закону, підготовлені урядом, скорочують цей термін до трьох днів.

У законопроекті також зазначено, що згоду на дії союзних військ на території країни буде давати президент Польщі за запитом міністра оборони, але за згодою прем'єр-міністра. Нововведення передбачають, що повноваження іноземних військ і термін їх перебування в Польщі будуть регулюватися тільки цим дозволом, ідеться в повідомленні.

Зміни до закону є частиною реалізації в Польщі "Плану дій" НАТО, які дадуть силам високої готовності альянсу можливість діяти. Основним принципом підрозділів НАТО негайного реагування є готовність до дії впродовж 48-72 годин.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 14 лютого заявив виданню Bild, що президент РФ Володимир Путін "так чи інакше загрожує" застосуванням ядерної зброї, "а російські війська демонстративно проводять відповідні навчання". Столтенберг чітко дав зрозуміти, що НАТО не буде спокійно спостерігати за ядерними погрозами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram