ГоловнаСвіт

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €20 тис. за ненадання медичної допомоги в'язневі

Російські правозахисники заявили, то очікують аналогічних рішень ще стосовно півтора десятка справ.

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити €20 тис. за ненадання медичної допомоги в'язневі
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав уряд Росії виплатити €20 тис. мешканцеві Челябінська Андрію Лаврову за ненадання медичної допомоги в тюремній лікарні.

Про це пише "Медиазона".

Юрист правозахисної організації "Зона права" Сергій Петряков зазначив, що це перше рішення ЄСПЛ у справі, ініціатором якої виступила організація. "У Страсбурзі є ще півтора десятка підготовлених нами скарг тяжкохворих засуджених проти Росії, за якими ми також очікуємо позитивного результату", - додав Петряков.

Адвокат потерпілого Ірина Хрунова сказала, що вимоги задоволено в повному обсязі. ЄСПЛ вказав на порушення статті 3 Європейської конвенції ("Заборона нелюдського і такого, що принижує гідність, поводження"). Також ЄСПЛ зазначив, що російська влада не виконала вимог про термінове медичне обстеження та лікування Лаврова згідно зі статтею 39 Європейської конвенції.

Згідно з висновком комісії медсанчастини №74 туберкульозної лікарні ГУ ФСВП у Челябінській області, діагноз Лаврова входить до затвердженого урядом Росії переліку захворювань, які перешкоджають відбуванню покарання. Прогресуюча неходжінська лімфома вразила шийні і пахвові лімфовузли, а також лімфовузли черевної порожнини.

Металургійний районний суд Челябінська двічі відмовляв Лаврову в клопотанні про звільнення, незважаючи на те, що його лікар говорив у суді, що в туберкульозній лікарні Лаврову не роблять променевої терапії і хіміотерапії через відсутність лабораторії та діагностичного обладнання.

Нагадаємо, в грудні 2015 року президент РФ Володимир Путін підписав закон, що дозволяє КС РФ ігнорувати рішення міжнародних судових інстанцій, якщо ті суперечать Конституції Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram