ГоловнаСвіт

Угорщина і Словаччина закликали НАТО продовжувати розширення

Македонія розраховує на швидкий вступ до альянсу

Угорщина і Словаччина закликали НАТО продовжувати розширення
НАТО
Фото: emigrant-ussr.ucoz.ru

Країни-члени НАТО мусять подолати свої розбіжності щодо подальшого розширення військового альянсу і далі приймати нових членів після приєднання Чорногорії.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на заяву міністрів закордонних справ Угорщини та Словаччини.

Як очікується, Чорногорія стане 29-м членом НАТО на саміті у Варшаві в липні цього року. Однак, як зазначає Рейтер, Франція і Німеччина сумніваються в можливості подальшого розширення альянсу, зокрема у долученні Грузії до складу військового блоку. У Парижі і Берліні сумніваються у здатності альянсу захистити Грузію на тлі її конфлікту з Росією.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто (Peter Szijjarto) заявив, що блок НАТО мусить завершити процес прийняття Чорногорії і залишити двері відчиненими для Македонії та Грузії.

"Якщо НАТО не продовжуватиме процес розширення, це значно підірве довіру до альянсу", - підкреслив він.

Його словацький колега Мирослав Лайчак (Miroslav Lajcak) зазначив, що ще до запрошення Чорногорії в НАТО було зрозуміло, що країни альянсу вже розділилися у думках щодо подальшого розширення.

"Зараз у НАТО не прийнято говорити про розширення... Знадобилося страшенно багато часу, щоб домогтися консенсусу в питанні запрошення у блок Чорногорії", - сказав Лайчак. При цьому він додав, що, з огляду на участь Росії у конфлікті на сході України, "Замість того, щоб заморожувати розширення НАТО, ми вважаємо, що біда в Україні лише посилила необхідність у його розширенні".

Голова МЗС Македонії Нікола Попоскі у свою чергу заявив, що вступ країни у НАТО принесе економічне процвітання його країні: "Ми дуже раді тому факту, що Чорногорія стане членом НАТО цього літа".

На саміті у Варшаві, Польща, як очікується, має намір узгодити розгортання "значної" чисельності військ та озброєнь у центрі і на сході Європи, щоб убезпечити регіон перед загрозою агресивної Росії, зазначає Рейтер.

"Словаччина, як і Угорщина, не вимагає військ... Але ми безумовно підтримуємо присутність НАТО", - зазначив Лайчак.

Нагадаємо, раніше в лютому генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент РФ Володимир Путін загрожує застосуванням ядерної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram