ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Мінфін РФ заявив про затяжний характер економічної кризи у Росії

Загальна вартість заходів з підтримки економіки РФ у 2016 році може становити понад $11 млрд.

Мінфін РФ заявив про затяжний характер економічної кризи у Росії
Силуанов
Фото: http://news.made.ru

Складна ситуація в економіці Росії має довгостроковий характер, необхідно готуватися до тривалої перебудови економіки.

Про це на розширеному засіданні колегії Федерального казначейства заявив міністр фінансів РФ Антон Сілуанов, інформує ТАСС.

"Ситуація має довгостроковий характер. Ми бачимо, що таких відскоків з точки зору поліпшення платіжного балансу, як це було в минулі складні моменти, ми не очікуємо. Тому ми готуємося до тривалої роботи в нинішніх умовах", - сказав міністр, підкресливши, що зараз ситуація значно відрізняється від криз 1998-го і 2008-2009 рр.

За словами Сілуанова, мінфін РФ цього року повсюдно запровадить більш жорсткий контроль за авансуванням з бюджету. Він також зазначив, що казначейські акредитиви дозволять зберегти кошти Резервного фонду, механізм буде запущено наступного року.

"Вважаю важливим розповісти про новий інструментарій, який запропонувало Казначейство і який ми також будемо відпрацьовувати цьогоріч. Мова йде про так звані казначейські акредитиви", - повідомив міністр, пояснивши, що тепер аванси з бюджету надаватимуться не в момент переказу коштів, а у разі виникнення реальної потреби. "Казначейський акредитив допоможе нам уникнути залучення додаткових ресурсів скарбниці, в тому числі і коштів наших резервних фондів. Це новий інструмент. Ми хочемо відпрацювати його цього року з тим, щоб почати впровадження вже наступного року", - сказав Сілуанов.

На думку міністра фінансів РФ, в рамках передачі повноважень Росфіннагляду Федеральному казначейству необхідно впровадити процедури досудового врегулювання спорів у питаннях фінансового контролю за бюджетними коштами.

"Вважаю, що тут треба використовувати той досвід, який є, і досвід, який наші колеги з Федеральної податкової служби придбали у досудових розглядах. З іншого боку, ми мусимо йти на те, щоб надавати консультативну підтримку нашим установам, що підлягають перевірці", - сказав він.

Сілуанов додав, що протягом 2016 року має завершитися перехідний період з передачі повноважень Росфіннагляду Федеральному казначейству. "Казначейство має повністю стати справжнім контролером, перейнявши функції Росфіннагляду, і забезпечити ті завдання, які уряд ставив перед казначейством, коли ухвалювалося рішення про централізацію цієї функції. Не сумніваюся, що контроль за бюджетними ресурсами, як поточний, так і майбутній, буде здійснюватися більш ефективно", - додав він.

Сілуанов закликав Федеральне казначейство більш активно взаємодіяти з Рахунковою палатою. "Вважаю, що тут має бути взаємний обмін досвідом", - додав він. Він також зазначив, що до ухвалення рішення про передачу функцій Федеральному казначейству "були питання щодо реалізації контрольних функцій Росфіннагляду". "Найчастіше я чув думку про те, що Росфіннагляд діяв досить прямолінійно, не завжди чув аргументи від тих організацій, які він перевіряє. В результаті ми бачимо, що судова практика багато в чому підтверджувала спірність винесення тих чи інших рішень", - сказав Сілуанов.

Раніше на засіданні уряду міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв заявив, що загальна вартість заходів з підтримки економіки РФ цього року може становити 880 млрд рублів (близько $11,4 млрд), частину витрат уже враховано в бюджеті.

"В цілому обсяг заходів, які передбачаються, фінансово коштує близько 880 млрд рублів. Частину цих коштів враховано у чинному законі про федеральний бюджет і тут можливе тільки деяке переформатування", - сказав міністр, додавши, що додатково передбачається близько 38 млрд рублів у вигляді гарантій, 39,8 мільярда рублів знадобиться з ФНБ для підтримки транспортного машинобудування - придбання для РЖД рухомого складу.

Нагадаємо, в січні екс-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін передбачив загострення кризи в Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram