ГоловнаСвіт

Обама представив новий план щодо закриття Гуантанамо

ЗМІ оцінюють реалізацію плану щодо закриття сумнозвісної в'язниці в більш ніж $700 млн

Обама представив новий план щодо закриття Гуантанамо
Гуантанамо
Фото: ogoniok.com

Президент США Барак Обама заявив, що план щодо закриття військової в'язниці в Гуантанамо було передано в Конгрес для розгляду.

Про це повідомляє The New York Times.

"Утримання в'язниці обходиться нам у більш ніж $400 млн щорічно при тому, що там менше ста ув'язнених", - зазначив Обама.

Згідно з новим планом, від 30 до 60 ув'язнених із Гуантанамо перемістять у сім різних в'язниць у Колорадо, Канзасі та Південній Кароліні. Решту в'язнів будуть етаповані в свої країни. Також пропонують розмістити ув'язнених на шести військових базах. При цьому план не називає конкретної вартості переміщення ув'язнених. Зазначають, що витрати обговорюватимуть Пентагон разом із Конгресом.

За даними Associated Press, план щодо закриття Гуантанамо обійдеться в $445 млн. Також може знадобитися від $290 до $475 млн на додаткове будівництво в місцях розміщення ув'язнених.

За чинним законодавством, адміністрації Гуантанамо заборонено переміщати ув'язнених у тюрми на території США.

Нині в Гуантанамо перебуває 91 в'язень, із них від 30 до 60 осіб повинні бути переміщені в інші в'язниці влітку цього року. Частина в'язнів, які залишилися, постане перед судом військової комісії, яка вирішить їх подальшу долю. А іншу частину в'язнів, яких визнано занадто небезпечними для звільнення, було засуджено до довічних термінів.

Семеро ув'язнених уже є на розгляді у військовій комісії. П'ятьох із них звинувачують у наданні допомоги під час теракту 11 вересня 2001 року.

Концентраційний табір у Гуантанамо розташований на орендованій США військово-морській базі на Кубі. Табір з'явився в 2002 році. Там міститься підозрювані владою США у військових злочинах і тероризмі, зокрема, ймовірні члени "Аль-Каїди".

Закриття в'язниці входило до передвиборних обіцянок президента США Барака Обами в 2009 році. На другий день після обрання на посаду Обама підписав наказ про розформування табору, Гуантанамо мали закрити впродовж року. У 2010 році нижня палата Конгресу виступила проти закриття табору.

За даними багатьох правозахисних організацій, у Гуантанамо до ув'язнених застосовують жорстокі тортури, санкціоновані урядом США. У 2003 році в таборі перебували 680 осіб.

Нагадаємо, в грудні 2015 року Білий дім відхилив запропонований Пентагоном план закриття в'язниці в Гуантанамо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram