ГоловнаСвіт

США і Росія погодили договір про перемир'я в Сирії

Лавров і Керрі досягли прогресу в переговорах.

США і Росія погодили договір про перемир'я в Сирії
Джон Керри
Фото: news.mail.ru

Держсекретар США Джон Керрі оголосив про те, що він і голова російського МЗС Сергій Лавров погодили попередню угоду про умови перемир'я в Сирії, яка може набути чинності найближчими днями.

Керрі заявив про це на прес-конференції в столиці Йорданії Аммані незабаром після телефонної розмови з Лавровим, додавши, що ще залишаються невирішені питання, повідомляє ВВС.

МЗС Росії оприлюднило коротке повідомлення про телефонну розмову Лаврова та Керрі, згідно з яким керівники зовнішньополітичних відомство двох країн "продовжили узгодження модальностей і умов припинення бойових дій у Сирії за винятком операцій проти організацій, визнаних терористичними Радою Безпеки ООН".

За словами Керрі, він очікує, що найближчим часом угоду про умови припинення бойових дій у Сирії обговорять президент США Барак Обама і російський лідер Володимир Путін.

Джон Керрі сказав також, що військовим шляхом вирішити сирійську кризу неможливо.

Минулого тижня на переговорах щодо врегулювання сирійського конфлікту за участю Лаврова і Керрі в Мюнхені було підписано угоду про припинення бойових дій, яка мала набути чинності не пізніше за 19 лютого, проте цього так і не відбулося.

У переговорах у Німеччині не брали участі ні представники уряду Сирії, ні сирійська збройна опозиція.

Узгоджене в Мюнхені перемир'я не поширювалося на джихадистів "Ісламської держави", "Фронт ан-Нусра" та інші екстремістські формування.

Незабаром після цих переговорів на Мюнхенській конференції з безпеки деякі західні політики, в тому числі прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс і держсекретар США Джон Керрі, звинуватили Росію в тому, що внаслідок ударів російської бойової авіації в Сирії гинуть мирні громадяни.

У відповідь російський прем'єр Дмитро Медведєв сказав, що, хоча всі навколо і звинувачують Росію, але ніяких доказів того, що російські літаки бомблять у Сирії мирних жителів, немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram