ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний подав до суду на Путіна

"Конфлікт інтересів" виник через те, що президент Росії особисто дав кредит своєму зятю

Навальний подав до суду на Путіна
Фото: navalny.com

Російський опозиціонер Олексій Навальний 11 лютого подав у Тверський суд Москви адміністративну позовну заяву, відповідачем в якій вказано президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Про це повідомляє сайт Навального.

Опозиціонер звинувачує Володимира Путіна в порушенні закону "Про протидію корупції", а саме статті 10 ("Конфлікт інтересів").

"Цей відповідач порушив федеральний закон "Про протидію корупції", причому порушив його не якось політично, і не в цілому, а цілком конкретно й особисто. Тому я і прошу суд примусити його порушення виправити", - заявив Олексій Навальний.

"Президент Росії Володимир Путін особистим дорученням виділив компанії "Сибур" 1,75 млрд доларів із Фонду національного добробуту. Одним з акціонерів "Сибура" є Кирило Шамалов, чоловік доньки Путіна Катерини Тихонової, - таким чином, президент Росії особисто дав кредит своєму зятю. В цьому випадку очевидний конфлікт інтересів, про який Путін за законом повинен повідомити публічно. Олексій Навальний вимагає визнати конфлікт інтересів у судовому порядку", - повідомляють на каналі Навального в YouTube.

У своїй заяві Навальний вимагає "визнати бездіяльність президента щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів" і "зобов'язати адміністративного відповідача утриматися від вирішення питання про виділення коштів на будівництво Західно-Сибірського нафтохімічного комбінату з коштів ФНД", узявши самовідвід.

Як повідомляє "РБК", у прес-службі Тверського суду надходження позову підтвердили. Питання про прийняття адміністративної позовної заяви розглянуть упродовж трьох днів, повідомили в суді.

Поняття "конфлікт інтересів" прописано у федеральному законі про протидію корупції, проте за російським законодавством президент Російської Федерації не є суб'єктом цього правопорушення, сказав керівник калінінградського центру "Трансперенсі Інтернешнл - Росія" Ілля Шуманов. За його словами, на сьогодні президент у цій ситуації перебуває поза правовим полем, тому, радше за все, позов не буде прийнятий до розгляду, вважає він. У Росії відсутня процедура, яка регламентує проведення перевірки щодо можливого конфлікту інтересів щодо президента, оскільки зазвичай цим займається роботодавець підозрюваного в порушенні. За чинним законодавством, роботодавцем президента є громадяни Російської Федерації, пояснив він.

У Кремлі заявили, що Путін не в курсі подачі позову Навального до нього, повідомляє "ТАСС".

Нагадаємо, на початку лютого російський опозиціонер Олексій Навальний запустив проект "Чорний блокнот" - список представників влади, які приймають, на його думку, "злочинні рішення". Наразі в ньому вказані 265 осіб, у тому числі голова Слідкому РФ Олександр Бастрикін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram