ГоловнаСвіт

США підозрюють "Аш-Шабаб" в скоєнні теракту на борту сомалійського літака (оновлено)

Жодне з терористичних угруповань не взяло на себе відповідальність за те, що сталося

США підозрюють "Аш-Шабаб" в скоєнні теракту на борту сомалійського літака (оновлено)

США вважають, що ісламістське угруповання "Аш-Шабаб" здійснило теракт на борту пасажирського літака А321 Сомалі авіакомпанії Daallo Airlines.

Про це в четвер, 4 лютого, повідомило агентство Reuters, інформує ТАСС.

"Аш-Шабаб" є головним підозрюваним у скоєнні вибуху на борту літака", - подає агентство слова свого джерела в уряді США.

Раніше Reuters поінформував, що американські фахівці вважають, що саме бомба стала причиною вибуху. Проте слідству поки що не вистачає об'єктивних доказів, щоб офіційно заявити про теракт. При цьому досі жодне терористичне угруповання не взяло на себе відповідальність за подію.

Авіалайнер, на борту якого перебували 74 людини, у вівторок прямував зі столиці Сомалі Могадишо в Джибуті. Невдовзі після вильоту на борту повітряного судна прогримів вибух і виникла пожежа, одна людина загинула, постраждали двоє. Літак повернувся в аеропорт в Могадишо.

Американська телекомпанія CNN з посиланням на свої джерела повідомила про те, що "попередні перевірки ушкоджень, отриманих рейсом D3159, показали наявність часток вибухових речовин".

"Аш-Шабаб" ("Молодіжний рух моджахедів") - радикальне ісламістське угруповання, утворене 2004 року на території Сомалі. Починаючи з 2008 року, його бойовики здійснюють регулярні терористичні атаки з використанням смертників, а також начинених вибухівкою машин. Фінансується за рахунок грошових вливань з боку "Аль-Каїди", пожертвувань сомалійських бізнесменів, а також податків, які сплачує місцеве населення на підконтрольних угрупованню територіях, де встановлено жорсткий режим вахабітського спрямування, заснований на шаріатському праві.

На карбі "Аш-Шабаб" - низка гучних терактів на території країн, які підтримують сомалійський уряд у боротьбі проти ісламістів. Зокрема 2 квітня 2015 року бойовики увірвалися в університет міста Гарісса, на півночі Кенії, і захопили в заручники студентів. У результаті нападу було вбито 148 осіб.

Оновлення. Один пасажир авіалайнера Airbus A321 зафіксував на відео момент, коли в літаку утворилася пробоїна під час рейсу зі столиці Сомалі Могадишо.

Відео оприлюднено на сайті YouTube.

Нагадаємо, 31 січня в передмісті сирійської столиці Дамаска стався подвійний теракт. Число загиблих перевищило 60 людей, серед них 25 шиїтських бойовиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram