ГоловнаСвіт

Влада ФРН запідозрила Росію у спробі підірвати довіру німців до Меркель

У Берліні вважають, що Москва сподівається дестабілізувати ситуацію в Європі і зміцнити свій вплив

Влада ФРН запідозрила Росію у спробі підірвати довіру німців до Меркель
Ангела Меркель
Фото: 112.ua

Влада Німеччини підозрює, що Москва, використовуючи справу російськомовної "дівчинки Лізи" і тему мігрантів, намагається підірвати довіру німців до канцлера Ангели Меркель.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на високопоставлених чиновників в уряді ФРН.

"Росія намагається посилити розкол у ЄС, співпрацюючи з євроскептичними правими популістськими партіями", - заявив один зі співрозмовників агентства.

Співрозмовники агентства вважають, що, прагнучи послабити рейтинг Меркель, яка займає жорстку позицію в українському питанні, Москва сподівається дестабілізувати ситуацію в Європі і зміцнити свій вплив.

"Криза навколо біженців і "справа Лізи" дозволили Москві активніше використовувати такі групи, як російські німці, і маніпулювати тугою і невпевненістю німців", - сказав Штефан Майстер з мозкового центру "Німецька рада з міжнародних відносин".

Нагадаємо, у січні повідомлялося, що рейтинг партії Меркель впав до мінімуму з 2013 року.

Також у січні російський "Первый канал", відомий своїми вигаданими сюжетами, повідомив, що три людини, імовірно, мігранти з Близького Сходу, зґвалтували 13-річну дівчинку Лізу з російськомовної родини в Берліні. За словами родичів постраждалої, дитина зникла на шляху до школи вранці 11 січня в Берліні. Її знайшли через добу на вулиці. Пізніше поліція Берліна з'ясувала, що не було ні викрадення, ні зґвалтування, а дівчинка весь цей час перебувала вдома у свого 19-річного друга.

Тоді голова МЗС РФ Сергій Лавров пов'язав інцидент з Лізою з міграційною кризою. У відповідь голова німецького зовнішньополітичного відомства Франк-Вальтер Штайнмаєр звинуватив Лаврова у втручанні у внутрішні справи країни.

Зараз дівчинка проходить лікування у психіатричній клініці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram