ГоловнаСвіт

ВООЗ закликала заборонити дітям дивитися фільми з героями-курцями

Деякі діячі кіно розкритикували пропозицію ВООЗ

ВООЗ закликала заборонити дітям дивитися фільми з героями-курцями
Кадр из фильма "Кофе и сигареты"
Фото: www.kinopoisk.ru

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) закликала кінематографістів і цензорів ставити фільмам зі сценами куріння рейтинг "для дорослих".

Про це пише The Guardian.

Представники ВООЗ висловили побоювання у зв'язку з тим, що тютюнові компанії все частіше звертаються до кіноіндустрії, щоб просувати свою продукцію.

У своїй заяві організація наголошує, що кіно залишилося останнім ефективним рекламним майданчиком для тютюнових фабрик, оскільки уряди більшості країн вже вжили заходи проти популяризації куріння.

За даними ВООЗ, у 2014 році близько 44% голлівудських фільмів демонстрували людей з цигарками, 36% таких стрічок були доступні для юної аудиторії.

Згідно з дослідженням, проведеним організацією у 2014 році, у США 37% підлітків почали вживати тютюн, побачивши в кіно героїв-курців. За оцінками експертів, маркування фільмів дозволить скоротити кількість курців серед молоді на 20%.

Як додає видання, деякі діячі кіно розкритикували пропозицію ВООЗ. Наприклад, британський сценарист і письменник Саймон Кларк вважає, що куріння в кадрі не можна показувати лише дітям до 13 років. "З дитячими стрічками все зрозуміло, це нормально. Але стрічки для старших людей мусять відображати реальне життя, а не якийсь продезінфікований, штучно очищений від цигарок світ", - зазначив він.

Вперше ВООЗ запропонувала захистити дітей від фільмів зі сценами куріння у 2009 році, проте жодна країна у світі не ухвалила на місцевому рівні таке рішення.

Нагадаємо, у січні в Туркменії заборонили продавати цигарки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram