ГоловнаСвіт

Росія перекинула в Сирію новітні винищувачі Су-35С, - ЗМІ

У Генштабі РФ упевнені, що Туреччина "вкрай роздратована" заходами щодо посилення захисту повітряного простору Сирії

Росія перекинула в Сирію новітні винищувачі Су-35С, - ЗМІ
МИГ-35 (слева), МИГ-29 (справа) СУ-35 (в центре) (Архив)
Фото: EPA/UPG

Росія перекинула на авіабазу Хмеймім у Сирії новітні винищувачі Су-35С.

Про це повідомляє "Коммерсантъ" з посиланням на джерело в органах оперативного військового управління.

За словами джерела, йдеться про чотири літаки, які восени 2015 року передали повітряно-космічним силам Росії авіаційним заводом у Комсомольську-на-Амурі.

Як повідомляє видання, ці літаки спочатку увійшли до складу 23-го винищувального авіаційного полку 303-ї гвардійської змішаної авіаційної дивізії 11-ї армії ВПС і ППО Східного військового округу (аеродром Дземгі, Комсомольськ-на-Амурі), а потім їх перекинули в Астрахань (аеродром Приволзький).

Однак, за даними газети, кілька днів тому Су-35C вилетіли з Астрахані і через Каспійське море, а також повітряний простір Ірану та Іраку дісталися до сирійської Латакії.

Високопоставлене джерело газети у Генштабі Росії сказало, що Туреччина була "вкрай роздратована" заходами, ухваленими Росією після інциденту з Су-24, зокрема розміщенням на авіабазі Хмеймім зенітних ракетних комплексів С-400 "Тріумф", які прикрили всю Сирію, і позбавили турецькі повітряні сили доступу до її повітряного простору.

Російський винищувач Су-24 збили 24 листопада 2015 року після того, як, незважаючи на численні попередження, він порушив повітряний простір Туреччини. Росія наполягає, що Су-24 знаходився на території Сирії і не порушував кордонів Туреччини. Після цього інциденту дипломатичні відносини між країнами значно погіршилися. Росія ввела санкції щодо Туреччини.

Міністерство закордонних справ Туреччини 30 січня повідомило, що російський військовий літак Су-34 знову порушив турецький повітряний простір. Голова МЗС країни заявив, що докази вже передано Росії. На тлі цих подій ВПС Туреччини переведено у стан "повної готовності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram