ГоловнаСвіт

Суд у Гаазі зайнявся розслідуванням російсько-грузинської війни

МКС перевірить військові злочини, скоєні у 2008 році

Суд у Гаазі зайнявся розслідуванням російсько-грузинської війни
Фото: EPA/UPG

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі відкрив справу про військові злочини і злочини проти людства під час російсько-грузинської війни. Суд перевірить події, які відбулися в період між 1 липня і 10 жовтня 2008 року, повідомляється на сайті МКС.

Запит на проведення розслідування під юрисдикцією МКС направили у жовтні 2015 року.

МКС, зокрема, розслідуватиме напади сил південноосетинських сепаратистів на грузинські поселення у 20-кілометровій буферній зоні від адміністративної межі Південної Осетії. Їхніми жертвами стали від 51 до 113 етнічних грузинів, а число біженців становить від 13,4 до 18,5 тисяч осіб.

При цьому МКС розслідуватиме всі події, починаючи з 1 липня 2008 року (тобто раніше за події імовірних злочинів), вказуючи на те, що вони можуть бути пов'язаними зі встановленням подій злочинів проти людяності і військових злочинів.

Юрисдикція МКС поширюється на злочини, вчинені на території держав-учасниць, у цьому разі - в Грузії, незалежно від громадянства осіб, котрі, імовірно, здійснювали такі злочини. Це означає, що юрисдикція МКС за передбаченими Римським Статутом злочинами поширюється на злочини, вчинені на території Грузії російськими громадянами або за їхньою вказівкою. З точки зору міжнародного права Південна Осетія є частиною території Грузії.

Нагадаємо, у результаті російсько-грузинської війни, Росія у 2008 році визнала незалежність двох грузинських регіонів - Абхазії і Південної Осетії - і перекинула додаткові війська та озброєння на свої військові бази на цих територіях.

У липні 2014 року Європейський суд з прав людини ухвалив рішення на користь Грузії, постановивши, що Росія порушила низку положень Європейської конвенції з прав людини під час депортації грузинських громадян у 2006 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram