ГоловнаСвіт

У Польщі пройшли акції протесту проти реформ правлячої партії

Протестувальники висловили незгоду зі змінами в роботі Конституційного суду, функціонуванням ЗМІ, а також "законом про стеження"

У Польщі пройшли акції протесту проти реформ правлячої партії
Акция протеста в Варшаве
Фото: EPA/UPG

У 36 містах Польщі пройшли багатотисячні акції протесту під гаслом "На захист своєї свободи", організовані Комітетом захисту демократії. Протестували також поляки за кордоном - мітинги відбулися в 11 містах за кордоном, в т. ч. в Брюсселі, Лондоні, Парижі, Берліні та Амстердамі.

Про це інформує Радіо Польща.

Протестувальники висловили свою незгоду з реформами правлячої партії "Право і справедливість", що стосуються роботи Конституційного суду, функціонування ЗМІ, а також т.зв. "законом про стеження".

Фото: EPA/UPG

У Варшаві учасники протесту зібралися біля будівлі Канцелярії прем'єр-міністра, а потім рушили до Президентського палацу на Краківському передмісті.

"Ми не революціонери. Революціонери - це ті, хто порушує порядок, хто насильно намагається нав'язати своє уявлення про порядок. Ми хочемо зберегти демократію і нашу свободу", - підкреслив у виступі лідер Комітету захисту демократії Матеуш Київський.

Фото: EPA/UPG

"Парламентська більшість має право змінювати країну, реалізувати передвиборні обіцянки, свою програму, має право змінювати політику, але не має права змінювати основи демократії", - зазначив лідер руху.

За словами Київського, під загрозою знаходиться приватне життя польських громадян, їх приватність.

"За вами можуть стежити, як вдома, так і в інтернеті Без судового контролю будуть відслідковуватися наші телефонні дзвінки. Це порушення нашого права на приватне життя. Це черговий спосіб порушення нашої свободи", - заявив глава Комітету захисту демократії.

Фото: EPA/UPG

Протестуючі прийшли на демонстрації з польськими та європейськими прапорами, а також плакатами, на яких було написано в т.ч. "Мстять тільки маленькі люди, вони не виросли", "Качинський обіграв поляків і думає, що обіграє Путіна", "Люблю і розумію свободу, у мене не виходить її віддати".

Під час маршу, маршрут якого вів від Канцелярії прем'єра до Президентського палацу, учасники акції скандували "вільний суддя, вільна Польща", "незалежність Суду", "нам потрібна демократія, а не стеження", "підемо з нами, поки ще можна".

За оцінками поліції, у варшавській демонстрації, взяли участь понад 10 тисяч осіб.

Нагадаємо, що 7 січня польський президент Анджей Дуда підписав закон, який передбачає призначення і звільнення керівників державних ЗМІ міністерством фінансів Польщі. Також нещодавно нова влада домоглася прийняття в Сеймі і Сенаті закону, який ускладнює діяльність Конституційного суду. Ці кроки викликали протести польської громадськості та стурбованість ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram