ГоловнаСвіт

Латвія попросила залишити сили НАТО в країні через нові російські дивізії

Військові експерти кажуть про виправлення РФ помилок напередодні можливого протистояння із країнами НАТО.

Латвія попросила залишити сили НАТО в країні через нові російські дивізії
Эдгарс Ринкевич
Фото: EPA/UPG

Після того як в Росії створили три нові дивізії на західному напрямку, НАТО має залишити свої сили в Латвії на тривалий термін.

Про це під час зустрічі з помічником держсекретаря США Вікторією Нуланд заявив голова МЗС Латвії Едгарс Рінкевич, повідомляє DELFI.

На думку Рінкевича, це "стане істотною гарантією того, що Альянс може здійснювати ефективну політику стримування".

"Особливо це важливо в ситуації, коли Росія оголошує про намір створити нові великі підрозділи на своїх західних кордонах", - заявив латвійський міністр.

12 січня міністр оборони РФ Сергій Шойгу оголосив, що на західному напрямку будуть сформовані три нові дивізії. При цьому він наголосив, що, крім цього, також необхідно облаштувати місця постійної дислокації нових формувань. Йдеться, зокрема, про створення полігонів, місць зберігання техніки та проживання особового складу.

Як вважають декотрі військові експерти, в російських збройних силах у 2014-2015 роках обрано нову модель побудови організаційно-штатних структур з'єднань, що передбачають відтворення дивізійної ланки в західній частині країни. Це, на їхню думку, пов'язано зі виявленими під час навчань і тренувань недоліками бригад "нового виду" в можливому протистоянні зі з'єднаннями країн НАТО.

У жовтні НАТО повідомляв про готовність збільшити контингент своїх військ на кордонах з Росією для стримування Москви. Північноатлантичний альянс розглядав можливість розміщення в Польщі та країнах Прибалтики по одному батальйону чисельністю від 800 до тисячі осіб або дислокацію одного батальйону в регіоні.

Латвія стала членом НАТО 2004 року.

Нагадаємо, раніше в січні блок НАТО відмовився обмежувати системи ПРО через КНДР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram