ГоловнаСвіт

У Південній Кореї протестували проти угоди щодо "жінок для втіхи" з Японією

Протестувальники звинуватили уряд в неузгодженості дій з постраждалими від японського мілітаризму

Сотні південнокорейців долучилися до акції протесту двох вцілілих "жінок для втіхи", які виступають проти угоди з Японією, що визнала відповідальність за сексуальну експлуатацію корейських жінок у роки війни.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Протестувальники зібралися на вулиці біля будівлі посольства Японії в Сеулі, де оточили бронзову статую босоногої дівчини, що символізує жінок, змушених працювати у японських борделях.

Акція протесту на підтримку "жінок для втіхи" в Сеулі
Фото: EPA/UPG
Акція протесту на підтримку "жінок для втіхи" в Сеулі

Дві "жінки для втіхи", яких Японія змусила до проституції під час війни, розкритикували уряд Південної Кореї за угоду про компенсації постраждалим жінкам, щоб "остаточно і безповоротно" врегулювати історичну суперечку про сексуальне рабство.

"Уряду не можна довіряти", - заявила 88-річна Лі Ен Су (Lee Yong-su). За її словами, уряд не радився з самими постраждалими під час обговорення питання про компенсації з Японією. "Ми далі боротимемося до кінця", - додала вона.

До акції протесту долучилися студенти, опозиція і громадські активісти. Учасники протесту зажадали щирих вибачень від Японії і офіційної компенсації жертвам.

"Ми не зробили нічого поганого, - сказав Лі. - Японія забрала нас як "жінок для втіхи", але, як і раніше, намагається заперечувати свій злочин".

Відповідно до угоди між двома країнами, Японія створить фонд для допомоги тим жінкам, які вижили, а японський прем'єр Сіндзо Абе ще раз вибачився за дії мілітаристської влади Японії під час війни.

США вітали угоду між своїми азійськими союзниками.

Солдати армії Японії забирали жінок у рабство практично на всіх територіях, де діяли в роки Другої світової війни: у Південній Кореї, Китаї, Філіппінах, М'янмі, Таїланді, В'єтнамі, Індонезії та низці інших країн. Оцінки кількості жертв насильства серйозно відрізняються: від 20 тис. осіб до 360-410 тис. осіб у китайських ресурсах. Жінок забирали з їхніх будинків і доставляли у так звані "станції втіхи". За оцінками південнокорейських активістів, унаслідок дій Японії постраждали близько 200 тис. їхніх співвітчизниць.

Сьогодні у Республіці Корея залишилося лише 46 із 238 жінок, які на початку 90-х років, на відміну від багатьох своїх співвітчизниць, визнали, що постраждали від рук японських солдатів. Середній вік вцілілих становить 89 років.

Нагадаємо, у травні 2013 року повідомлялося, що Китай розгніваний коментарями японського мера про сексуальне рабство під час війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram