ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Навальний подав до суду на генпрокурора РФ, "Дождь" та інші ЗМІ

Опозиціонер не має наміру висувати будь-яких матеріальних вимог до ЗМІ.

Навальний подав до суду на генпрокурора РФ, "Дождь" та інші ЗМІ
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Засновник Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний написав, що подасть до суду шість позовів проти генпрокурора РФ Юрія Чайки. Співвідповідачами за позовами будуть "Дождь", Slon, "Ведомости", "Коммерсантъ", РБК і "Эхо Москвы".

Навальний написав на своєму сайті, що московські суди тричі відмовлялися приймати заяву ФБК.

"Ми не згодні і продовжуємо домагатися свого. Використовуємо юридичну конструкцію, з якою нам буде відмовити в позові ще складніше", - написав Навальний.

"Візьмемо рішення Пленуму Верховного суду, який вказав, що у справах про захист честі і гідності відповідачем може бути і ЗМІ, і автор оскаржуваного стягнення. Підсудність у цьому разі визначається позивачем (нами) самостійно.

Подаємо до суду на генпрокурора Чайку і РБК у Гагарінський районний суд Москви.

На генпрокурора Чайку і "Ведомости" в Останкінський районний суд Москви.

На генпрокурора Чайку і "Коммерсантъ" у Тверський районний суд Москви.

На генпрокурора Чайку і "Дождь" в Останкінський районний суд Москви.

На генпрокурора Чайку і "Слон" у Тверський районний суд Москви.

На генпрокурора Чайку і "Эхо Москвы" у Пресненський районний суд Москви".

"Заздалегідь прошу пробачення в шанованих ЗМІ за незручності, на жаль, ми змушені зробити їх формальними відповідачами, щоб змусити суди прийняти наші позови і взагалі спробувати знайти суд, готовий розглянути наш позов", - додав він.

За словами Навального, у ЗМІ, які є співвідповідачами, з'явиться доступ до матеріалів справи, навіть якщо суд оголосять закритим.

"Після прийняття позову ми, за бажанням ЗМІ, або виключимо їх із числа відповідачів, або залишимо, якщо їм самим хочеться бути в процесі. Ясна річ, жодних матеріальних вимог не висуваємо", - написав Навальний.

ФБК тричі подавав позов про захист честі і гідності проти генпрокурора РФ Юрія Чайки, який назвав розслідування замовним, проте їх відхилили.

Фонд боротьби з корупцією 1 грудня опублікував розслідування про бізнес сім'ї генпрокурора РФ Юрія Чайки. За даними ФБК, в одного із синів генпрокурора Артема Чайки є готель у Греції і банківські рахунки у Швейцарії, куди переказують гроші, отримані в результаті незаконних махінацій. Серед схем, які описав ФБК, є захоплення контролю над Верхньоленським пароплавством і продаж його суден фірмам-фальшивкам. Також у розслідуванні є натяк на можливу причетність Артема Чайки до загибелі колишнього директора цього підприємства.

Юрій Чайка у відповідь на публікацію матеріалу заявив, що роботу замовили голова фонду Hermitage Capital Вільям Браудер і "спецслужби США, що стоять за ним". Браудер повідомив, що не причетний до роботи ФБК. Згодом у Росії порушили кримінальну справу проти голови фонду Hermitage Capital.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram