ГоловнаСвіт

Іран відправив у Росію більш ніж 11 тонн урану

Країна не може володіти понад 300 кг низькозбагаченого урану

Іран відправив у Росію більш ніж 11 тонн урану
Фото: daypic.ru

Іран у понеділок, 28 грудня, відправив у Росію судно з приблизно 11,3 т низькозбагаченого урану в рамках угоди про іранську ядерну програму.

Про це повідомляє агентство Интерфакс із посиланням на заяву держсекретаря США Джона Керрі.

"Вантаж включав весь іранський ядерний матеріал, який був збагачений до 20% і який уже не був у формі паливних елементів для дослідницького реактора в Тегерані", - наголошено в документі.

"Транспортування всіх збагачених матеріалів з Ірану - важливий крок у виконанні Іраном своїх зобов'язань, згідно з якими він не може володіти більш ніж 300 кілограмами низькозбагаченого урану", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 19 грудня Іран оголосив про намір невдовзі експортувати в Росію значну частину виробленого в країні збагаченого урану для того, щоб домогтися зняття міжнародних санкцій відповідно до підписаних раніше угод.

Угоду про врегулювання іранської ядерної проблеми було укладено між Іраном і "шісткою" міжнародних посередників (п'ять постійних членів РБ ООН і Німеччина) 14 липня у Відні. Угода повинна гарантувати виключно мирний характер іранської ядерної програми в обмін на зняття з Тегерана всіх міжнародних і односторонніх санкцій.

18 жовтня вона набула чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram