ГоловнаСвіт

Турецькі курди виступили за створення автономії

За останні два тижні турецькі силовики ліквідували понад 200 курдських сепаратистів

Турецькі курди виступили за створення автономії
Протестующие курды у здания Европарламента (Архив)
Фото: EPA/UPG

Лідери курдів на південному сході Туреччини виступили із закликом проголосити незалежну від Анкари автономію.

Про це повідомляє euronews.

Відповідну заяву зробили у Діярбакирі після закінчення з'їзду "Демократичного народного конгресу", що об'єднує курдські незалежні організації. У підсумковій резолюції йдеться про "справедливий опір", який ведуть курди, захищаючись від тиску турецької влади.

"Нам необхідно сформувати демократичний автономний регіон, що включає в себе кілька прикордонних провінцій", - заявив Хатіп Дічле, голова Курдського демократичного народного конгресу.

Заява курдських лідерів прозвучала на тлі військової кампанії, що проводиться турецькою владою проти озброєних курдських сепаратистів із забороненої в країні "Робітничої партії Курдистану". Влада Туреччини повідомила, що за останні два тижні змогла ліквідувати понад 200 бойовиків. Основні події розгортаються в місті Джизре, де в операції беруть участь у тому числі танкові підрозділи. У великих містах регіону введено комендантську годину. Акції протесту влада розганяє із застосуванням сльозогінного газу і водометів.

Відносини між "Робочою партією Курдистану" і Туреччиною різко загострилися після теракту у місті Суруч 20 липня, коли загинули 32 людини, переважно курди. Бійці РПК звинуватили турецьку владу в посібництві ісламістам.

У 2013 році Анкара і "Робітнича партія Курдистану" уклали угоду про припинення вогню. Цьому передувало збройне повстання РПК, що тривало з 1984 року. Жертвами конфлікту стали понад 40 тис. осіб. РПК вимагає створення курдської автономії у складі Туреччини.

Нагадаємо, на початку листопада ЄС закликав Туреччину помиритися з курдами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram