ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Кількість бідних сімей у Росії за рік зросла майже вдвічі, - опитування

9% російських родин витрачають на їжу майже весь свій бюджет.

Кількість бідних сімей у Росії за рік зросла майже вдвічі, - опитування
Рубли
Фото: sitesovety.ru

Частка бідних сімей у Росії, яким не вистачає грошей на купівлю їжі чи одягу, за останній рік зросла майже удвічі - з 22% до 39%.

Про це свідчать результати опитування ВЦДГД.

За даними соціологів, до 2014 року зростали споживчі можливості: число бідних сімей знизилося удвічі (з 49% до 22%). Але згодом ситуація почала погіршуватися, і нині ця частка підскочила до 39%, повернувшись на рівень 2009 року.

За минулий рік скоротилося число тих, хто вільно може дозволити собі купити продукти й одяг, але має труднощі з придбанням побутової техніки і меблів (із 47% до 40%), а також тих, чиїх доходів на це вистачає, проте недостатньо для купівлі автомобіля (з 27% до 16%).

У 2015 році на гірше змінилася самооцінка добробуту росіян. 10 років тому 32% опитаних оцінювали своє матеріальне становище як "погане" або "дуже погане", 2014 року їхня частка скоротилася до 16%. Але в році, що минає, відсоток сімей з низькою оцінкою свого матеріального становища знову виріс до 22%, наголошують в опитуванні.

Раніше "Левада-центр" опублікував результати опитування, за даними якого число росіян, яким доводиться економити на харчуванні й інших щоденних витратах, сягнуло 58%. Під час аналогічного опитування рік тому тільки 37% заявляли про труднощі з купівлею продуктів і повсякденними видатками.

Опитування також показало, що 61% росіян витрачає на харчування половину або дві третини доходів сім'ї (40% і 21% відповідно). 23% витрачають на їжу менше від половини сімейного бюджету, а 9% - навпаки, майже весь бюджет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram