ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Слідство не побачило зв'язок вбивства Нємцова з політикою

Мотиви вбивства Нємцова так і не назвали

Слідство не побачило зв'язок вбивства Нємцова з політикою
Борис Немцов
Фото: Сергей Нужненко

Слідство вважає, що вбивство Бориса Нємцова не пов'язане з його політичною і громадською діяльністю, тому у його справі не можна застосовувати статтю про зазіхання на життя державного діяча.

Про це повідомляє ТАСС.

У Басманному суді розглядають скаргу адвоката сім'ї Нємцова на відмову перекваліфікувати статтю з "вбивства" на "посягання на життя державного чи громадського діяча".

Слідчий вирішив, що під час розслідування "достовірно встановлено, що вбивство Нємцова не пов'язане з його державною чи політичною діяльністю". Він додав, що за версією слідства вбивство готувалося ще з вересня.

"Для кваліфікації за 277 статтею КК РФ ("Посягання на життя державного чи політичного діяча") необхідно, щоб вбивство було скоєно з метою припинення такої діяльності", - зазначив слідчий.

Раніше, на засіданні 13 жовтня, Слідком РФ відмовив доньці Нємцова, Жанні, у зміні статті.

Бориса Нємцова вбили увечері 27 лютого біля стін Кремля - на Великому Москворецькому мосту. У неділю, 1 березня, у багатьох містах Росії пройшли масові акції пам'яті російського опозиційного лідера. У Москві у скорботній ході взяли участь понад 50 тис. осіб.

У вересні ЗМІ з посиланням на джерела, близькі до слідства, повідомили, що вбивство Нємцова було скоєно з мотивів особистої помсти виконавця, імовірного замовника не встановлено. Представники правоохоронних органів висловлювали сумнів у тому, що злочин має замовний характер.

У справі проходять колишній офіцер батальйону МВС «Північ» Заур Дадаєв, Хамзат Бахаєв, Тамерлан Ескерханов і брати Шагіт і Анзор Губашеви. За версією правоохоронних органів, Дадаєв скоїв вбивство, Бахаєв постачав спільникам інформацію і мав сховати їх після нападу, Ескерханов відстежував маршрути Нємцова. Ролі братів Губашевих у скоєнні злочину слідство не розкрило.

Нагадаємо, 6 грудня Слідком РФ завершив основні слідчі дії у справі Нємцова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram