ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Російський суд заочно заарештував Ходорковського

Колишнього голову ЮКОС оголосили в міжнародний розшук.

Російський суд заочно заарештував Ходорковського

Російський суд у середу обрав запобіжний захід у вигляді взяття під варту колишньому голові нафтової компанії ЮКОС Михайлу Ходорковському у справі про вбивство мера Нефтеюганська Володимира Петухова 1998 року і керуючого компанією "Іст Петролеум Хандельсгез м.б.х." Євгена Рибіна 1999 року.

Як стверджують на сайті Слідкому РФ, мотивом замовного вбивства Петухова і Рибіна було те, що їхня діяльність суперечила інтересам ЮКОС. Організувати вбивство Петухова нібито було вирішено у зв'язку з вимогами до ЮКОС повернути приховані від держави податки. Замах на Рибіна Слідком пов'язує з його позовами до ЮКОС для стягнення шкоди, заподіяної незаконною діяльністю цієї нафтової компанії.

Ходорковський відкидає звинувачення на свою адресу.

Нагадаємо, колишній голова ЮКОС близько 10 років провів за ґратами за звинуваченнями в економічних злочинах. У травні 2005 року Ходорковського визнали винним за шістьма статтями Кримінального кодексу РФ і засудили до дев'яти років позбавлення волі. Згодом термін покарання скоротили до восьми років. У 2006 році проти екс-голови ЮКОС порушили другу кримінальну справу. На Заході багато хто вважав Ходорковського політв'язнем.

У жовтні 2013 року Ходорковський вийшов на волю, після чого виїхав із Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram