ГоловнаСвіт

Каталонські сепаратисти домовилися про формування місцевого уряду

Новий уряд Каталонії має намір дотримуватися курсу на набуття регіоном незалежності

Каталонські сепаратисти домовилися про формування місцевого уряду
Артур Мас
Фото: EPA/UPG

Каталонські сепаратисти досягли попередньої угоди про склад нового регіонального уряду.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Орган виконавчої влади дотримуватиметься курсу на набуття іспанським регіоном незалежності. До нього увійдуть делегати крайньої лівої партії "Кандидати народної єдності" (CUP), а також представники блоку "Разом за (незалежність)", у який входять партії: "Демократична конвергенція Каталонії" (CDC), очолювана президентом Каталонії Артуром Масом, "Ліві республіканці Каталонії" (ERC), "Лівий рух" (MES) і "Демократи Каталонії" (DC). Обидві політичні організації узгодили план економічного розвитку, а також фігуру глави уряду - ним стане Артур Мас.

2 грудня іспанський Конституційний суд заборонив Каталонії проголошувати незалежність. Це рішення ухвалили після того, як 9 листопада парламент Каталонії проголосував за суверенітет від Іспанії. Декларація, яку підтримали більшість парламентарів, встановлювала термін у півтора року, протягом якого північно-східний регіон має отримати свободу.

За місяць до цього, 16 жовтня, Мадрид пригрозив позбавити Каталонію автономії, якщо вона не припинить рух до незалежності. 27 вересня близько 40% каталонців на виборах у парламент Каталонії підтримали прихильників суверенітету. Місцеві націоналісти оголосили це голосування "фактичним референдумом про незалежність".

У грудні 2013 року Артур Мас оголосив проведення повноцінного референдуму про самовизначення регіону, який мали провести в листопаді 2014 року. Відповідну пропозицію було направлено до парламенту Іспанії, але її не підтримали. Однак Мас вирішив все одно організувати референдум, оголосивши про необов'язковість його результатів і набравши волонтерів для його проведення. На неофіційному плебісциті 80% каталонців підтримали відокремлення від Іспанії. Мадрид визнав голосування незаконним і звинуватив Маса у нецільовому витрачанні державних коштів і зловживанні службовим становищем. Йому загрожує рік в'язниці і заборона займати державні посади протягом десяти років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram