ГоловнаСвіт

Влада США отримала право вивчати акаунти в соцмережах під час видачі віз

США посилюють заходи безпеки у зв'язку з терористичною загрозою.

Влада США отримала право вивчати акаунти в соцмережах під час видачі віз
Архив

Під час розгляду запиту від іноземних громадян на отримання віз у США співробітники американських державних установ будуть, якщо вважатимуть за потрібне, переглядати акаунти заявників у соціальних мережах.

Про це заявив офіційний представник Держдепу США Джон Кірбі.

За його словами, до кожної заявки чиновники підходитимуть вибірково, індивідуально. При цьому таку роботу виконуватиме не тільки Держдеп, а й Департамент внутрішньої безпеки.

Кірбі зазначив, що при цьому багато людей маскують свою ідентифікаційну інформацію в соцмережах, наприклад, використовуючи псевдоніми. За його словами, вони можуть так виставити налаштування приватності, що співробітник консульства не зможе ознайомитися зі змістом персональної сторінки.

Питання про можливу додаткову перевірку активності претендентів на американську візу в соціальних мережах поставили у зв'язку з розслідуванням масового розстрілу в Каліфорнії. Підозрювані у цьому злочині - етнічні пакистанці Сайєд Різван Фарук і його дружина Ташфін Малік. Фарук народився у США в сім'ї етнічних пакистанців, Малік, чиї батьки також пакистанці, виросла в Саудівській Аравії. У 2014 році вона переїхала у США за шлюбною візою.

Безпосередньо перед розстрілом Малік написала у Facebook пост із вихвалянням ватажка терористичного угруповання "Ісламська держава" Абу Бакра аль-Багдаді. Крім того, як пише Los Angeles Times, Малік у 2012 і 2014 роках відправила через Facebook два особисті повідомлення, що призначалися невеликій групі її пакистанських друзів, де висловлювала підтримку ідеям джихаду і заявляла, що має намір "одного разу приєднатися до боротьби".

Стрілянина в Сан-Бернардино сталася 2 грудня. Злочинці увірвалися в конференц-зал центру соціального забезпечення і відкрили вогонь по людях, які перебували в приміщенні. Загинули 14 людей, ще 21 отримала поранення. Фарука і Малік ліквідували  під час стрілянини зі співробітниками правоохоронних органів. ФБР кваліфікувало подію як теракт.

"Ісламська держава" - терористичне угруповання, яке 2014 року захопило частину території Сирії й Іраку та проголосило там халіфат.

Нагадаємо, у жовтня 2014 року США дозволили українцям десятирічні візи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram