ГоловнаСвіт

У Парижі затвердили нову угоду на заміну Кіотському протоколу

Світ домовився утримати потеплінняна рівні не більше за 1,5-2 градуси за Цельсієм до 2100 року порівняно з доіндустріальним показниками

У Парижі затвердили нову угоду на заміну Кіотському протоколу
Фото: EPA/UPG

Учасники паризької конференції ООН з проблем зміни клімату в неділю затвердили так звану Паризьку угоду, яка покликана скоротити викиди парникових газів і сповільнити нагрівання Землі.

Документ, який схвалили 195 держав, замінить Кіотський протокол з 2020 року і передбачає виділення 100 млрд доларів країнами, які розвиваються, для збереження навколишнього середовища. Очікується, що такі інвестиції дозволять обмежити зростання середньої температури на рівні не більше за 1,5-2 градуси за Цельсієм до 2100 року порівняно з доіндустріальним показниками.

Угода передбачає якнайшвидший перехід від нарощування до скорочення викидів парникових газів і досягнення балансу між джерелами і поглиначами газів у другій половині 21 століття. Усі без винятку країни повинні прийняти свої національні цілі зі зниження викидів, технологічного переозброєння та адаптації до кліматичних змін.

Оцінка виконання угоди проводитиметься кожні п'ять років, починаючи з 2023 року.

Міжнародна конференція, присвячена зміні клімату, відкрилася у Парижі два тижні тому. У її відкритті брав участь і президент України Петро Порошенко.

Зустрічі країн-учасниць Конвенції ООН з проблем зміни клімату проходить щорічно з 1992 року, але вкрай рідко - на такому високому рівні. У 2011 році було укладено угоду, згідно з якою план дій повинен бути розроблений і погоджений до кінця 2015 року.

Як вважають прибічники укладення нової всеосяжної угоди по клімату, повноцінна домовленість в Парижі обмежить викид в атмосферу парникових газів і дозволить зменшити ймовірність несприятливої зміни клімату. Однак, як відзначають експерти, враховуючи політичні труднощі, результатом переговорів, швидше за все, буде якийсь компроміс, який вирішить лише частину проблем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram