ГоловнаСвіт

Папа Римський побував в одній з найнебезпечніших країн світу

Понтифік закликав християн і мусульман ЦАР до перемир'я.

Папа Римський Франциск назвав мусульман і християн братами і закликав представників обох релігій припинити чвари і відновити мир у Центрально-Африканській Республіці.

Як повідомляє euronews, з такою заявою понтифік виступив сьогодні у найбільшій мечеті столиці ЦАР Бангі. Майже три роки в країні не спадає напруження - жертвами міжконфесійних сутичок стали тисячі осіб, а число біженців, за деякими оцінками, сягає мільйона - це кожен п'ятий житель ЦАР.

Близько 80% населення ЦАР сповідують християнство, близько 15% - мусульмани.

Як уточнює

агентство Рейтер, понтифік відвідав район Бангі PK5, де знайшли притулок більшість сповідників ісламу в ЦАР, яким не вдалося покинути країну. Протягом останніх двох місяців район був відрізаний від решти частини міста кільцем християнських загонів ополчення, відомих під загальною назвою "Антибалака", які блокують постачання в цей район і в'їзд/виїзд мусульман.

"Християни і мусульмани - брати і сестри. Ті, хто стверджує, що вірять у Бога, також повинні бути чоловіками і жінками миру", - заявив понтифік, додавши, що християни, мусульмани і послідовники традиційних вірувань спільно жили у світі протягом багатьох років.

Африканські геї попросили Папу Римського про заступництво

Центрально-Африканську Республіку - заключний пункт африканського турне Франциска - вважають найбільш небезпечним етапом. Безпеку понтифіка забезпечували місцеві поліцейські, миротворці ООН і французькі військовослужбовці.

У 2012-2014 роках у ЦАР був широкомасштабний конфлікт між мусульманською коаліцією "Селек" і християнськими бойовиками "Антибалаки".

Сторони підписали мирну угоду в липні 2014 року і травні 2015 року, для її підтримання в країну спрямували миротворчу місію ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram