ГоловнаСвіт

Ердоган звинуватив Росію в нафтовій змові з ІД

Башар Асад стверджує, що президент і прем'єр Туреччини особисто підтримують бойовиків ІД.

Ердоган звинуватив Росію в нафтовій змові з ІД
Фото: EPA/UPG

США мають докази того, що "Ісламська держава" (ІД) і російські компанії продають нафту Сирії.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє агентство Рейтер.

Крім того, турецький лідер назвав наклепом звинувачення в тому, що ІД продає нафту Туреччині.

Ердоган також закликав Росію не "гратися з вогнем" у суперечці навколо збитого російського бомбардувальника Су-24, але додав, що не хотів би погіршення відносин з Москвою.

У четвер, 26 листопада, Ердоган зажадав доказів того, що його країна купує енергоносії в "Ісламської держави". Турецький лідер додав, що Анкара вживає заходів для запобігання контрабанді нафти на своїх кордонах, оскільки це одне з основних джерел доходу ІД. "Як вам не соромно. Ті, хто стверджує, що ми купуємо нафту в Даеш (Daesh - арабський акронім "Ісламської держави"), зобов'язані довести це. Якщо ні, ви є наклепниками", - сказав Ердоган.

Раніше висловлювалися припущення, що Туреччина отримує вигоду від купівлі дешевої нафти в бойовиків ІД, які діють на території Сирії біля її кордонів. Зокрема, цим у Росії та Сирії обґрунтовували мотиви атаки Туреччини на літак Су-24, що порушив турецький повітряний простір.

При цьому президент РФ Володимир Путін заявив, що не має жодних сумнівів, що нелегальна нафта від бойовиків ІД у Сирії йде в Туреччину. Він також заявив, що Москва допускає можливість необізнаності вищого політичного керівництва Туреччини щодо постачань нафти в країну від ІД. "Важко в це віриться, але теоретично це можливо", - сказав російський лідер, підкресливши, що це не означає, що турецька влада не повинна припиняти такі угоди.

Союзник Путіна, президент Сирії Башар Асад неодноразово заявляв, що вся допомога ІД проходить через Туреччину за участю Саудівської Аравії та Катару. Він стверджує, що бойовиків особисто підтримують Ердоган і прем'єр-міністр Ахмет Давутоглу. При цьому самого Асада також звинувачують у тому, що він купує нафту в терористів.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" 2014 року захопило частину території Сирії й Іраку і проголосило там халіфат. На території Арабської Республіки самих бойовиків, а також їхні об'єкти знищують, зокрема, міжнародна коаліція на чолі зі США (з серпня 2014-го), а також Росія (з 30 вересня цього року). Терористи контролюють десяток нафтових родовищ. Як повідомляло в жовтні агентство Associated Press, ІД щомісяця отримує від контрабанди нафти близько $50 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram