ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Британія хоче отримати мандат ООН для проведення військової операції в Сирії

Кемерон вважає, що Росія блокуватиме будь-яку резолюцію Радбезу ООН щодо посилення західної активності в Сирії.

Британія хоче отримати мандат ООН для проведення військової операції в Сирії
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Великобританія хотіла б отримати мандат Радбезу ООН для посилення своїх дій в Сирії.

Про це заявив прем'єр-міністр королівства Девід Кемерон, передає агентство Рейтер.

"Звичайно, в таких обставинах отримання підтримки з боку Радбезу було б бажаним, однак я змушений заявити, що будь-яка розпочата нами дія буде законною і спрямованою на захист нашої країни", - сказав Кемерон. За його словами, рішення РБ ООН підтримати сирійську операцію королівства з великою часткою ймовірності буде заблоковане Москвою.

"Росія ставить перед собою відмінну від нашої мету, і вона неодноразово погрожувала заблокувати будь-яку таку резолюцію", - зазначив британський прем'єр, виступаючи перед парламентарями.

Представники опозиції, у тому числі глава лейбористів Джеремі Корбін, виявляли невдоволення, що британська операція в Сирії відбувається без схвалення Радбезу ООН. Кемерон заявляв про плани надати план розширення участі сил королівства в операції проти бойовиків "Ісламської держави" на території Сирії.

Великобританія з 24 вересня 2014 року проводить операцію "Шейдер" проти ІД за запитом іракського уряду. Королівство відправило 350 військових інструкторів для тренування місцевих сил, що протистоять бойовикам, а також використовує 18 літаків і 10 безпілотників для розвідки і атак на позиції терористів. Підтримку авіагрупуванню надають два есмінці королівського військово-морського флоту. Над Сирією проводяться тільки розвідувальні польоти.

"Ісламська держава" - радикальна організація, створена в 2006 році в Іраку шляхом злиття кількох екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно включилося в громадянську війну в Сирії. Влітку 2014 року ІД встановила контроль над значними територіями Сирії та Іраку, а також проголосила там халіфат зі столицею в Мосулі. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони почали завдавати повітряні удари по цілях ІД в Сирії.

ІДІЛ взяла на себе відповідальність за останні найбільші теракти, включаючи теракти в Парижі і катастрофу російського лайнера А321 над Єгиптом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram