ГоловнаСвіт

Німецька розвідка шпигувала за главою МЗС Франції, - ЗМІ

Федеральна розвідслужба Німеччини цікавилася також діяльністю суду в Гаазі, ВООЗ і ЮНІСЕФ.

Німецька розвідка шпигувала за главою МЗС Франції, - ЗМІ

Федеральна розвідувальна служба Німеччини (БНД) шпигувала за міністром закордонних справ Франції Лораном Фабіусом і німецьким дипломатом Хансом-Йоргом Хабером, який зараз є послом Євросоюзу в Туреччині.

Про це повідомляє Donaukurier.

Крім цього, БНД цікавилася діяльністю представників Міжнародного суду ООН (в Гаазі), Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй (ЮНІСЕФ).

У квітні цього року ЗМІ повідомили, що до 2013 року БНД без відома канцлера надавала американському Агентству національної безпеки (АНБ) секретну інформацію про діяльність дипмісій європейських держав. За даними Der Spiegel, БНД задовольнила 40 тис. запитів АНБ, що суперечать національним інтересам Німеччини і Євросоюзу.

Співпраця між двома спецслужбами активізувалося після терактів у США у вересні 2001 року. У 2002 році АНБ і БНД підписали меморандум про спільні дії в боротьбі з міжнародним тероризмом. Відповідно до цього документа американці могли надсилати запити до німців щодо інформації про всі комунікації з використанням телефонних номерів і адрес громадян та організацій, підозрюваних у зв'язках з терористами.

При цьому ще в 2008 році в БНД звернули увагу на те, що найчастіше американці просять надати їм дані про людей і структури, що не викликають підозр у причетності до тероризму. Зокрема, АНБ цікавила інформація про розмови представників європейських інститутів влади і німецьких політиків, а також керівництва великих європейських компаній, багато з яких конкурують на ринку з американськими.

Улітку 2014 року в Німеччині вибухнув черговий шпигунський скандал. Тоді викрили двох американських шпигунів, один з яких служив у BND, а другий - в міністерстві оборони. На тлі цього канцлер ФРН Ангела Меркель заявила, що США навряд чи коли-небудь зможуть відмовитися від стеження за Німеччиною. Також вона поставила під сумнів перспективи партнерського співробітництва між Берліном і Вашингтоном.

У жовтні 2013 року в результаті викриття Едварда Сноудена, колишнього співробітника американських спецслужб, стало відомо, що АНБ і ЦРУ працювали на території ФРН і, зокрема, прослуховували телефон Меркель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram