ГоловнаСвіт

Швейцарські банки почали масово закривати рахунки росіян

Проблеми в росіян почалися після анексії Криму.

Швейцарські банки почали масово закривати рахунки росіян

Найбільші швейцарські банки UBS і Сredit Suisse цієї осені почали масово закривати рахунки російським клієнтам, пише російський Forbes із посиланням на три джерела на ринку private banking.

«Банки змушують закрити свої рахунки клієнтів з активами менш ніж $5 млн, - наводять слова неназваного банкіра. - У разі відмови клієнт зобов'язаний заплатити абонентську плату за ведення рахунку». Вона становить близько тисячі швейцарських франків на місяць».

За словами ще одного банкіра, торік така політика швейцарських банків уже була застосована до клієнтів з Росії, але тоді труднощі виникали у клієнтів із рахунками до $3 млн. Деякі клієнти потрапляли в неприємні ситуації через те, що банки сповіщали про своє рішення за допомогою пошти. «Багато російських клієнтів отримали паперові повідомлення в спеціальні орендовані скриньки у Швейцарії, - пояснює банкір. - Природно, пошту щодня ніхто не перевіряє, і клієнти протягом трьох-чотирьох місяців не знали про рішення банку і змушені були заплатити комісію».

В UBS немає якихось штрафних тарифів для власників невеликих рахунків, каже голова UBS Wealth Management в Росії Ілля Солар. «У клієнтів UBS є орієнтир за розміром активів, при якому клієнту було б економічно виправдано користуватися всім спектром послуг банку», - говорить Солар. Мінімальним орієнтиром в UBS є сума $5 млн. У Сredit Suisse заявили, що банк публічно «не обговорює питань, пов'язаних з клієнтами».

Проблеми росіян із зарубіжними банками почалися ще навесні минулого року, коли в результаті анексії Криму Росія потрапила під міжнародні санкції.

Російський девелопер, який має бізнес за кордоном, розповідав Forbes, що закриття дрібних рахунків російських клієнтів у закордонних банках стало звичайною справою і він вважає це дискримінацією за національною ознакою. У британському банку HSBC він мав картку з невеликою сумою, після того як скоротив операції на закордонному рахунку з лімітом близько $10 млн. Він потрапляв у менш привілейовану категорію клієнтів банку, але щось зробити з рахунком і поміняти тариф не встиг - банк повідомив про закриття рахунку за власною ініціативою. На цьому його пригоди в зарубіжних банках не закінчилися. Рік тому його син оформляв іпотеку в банку Barclays. Англійський банк відмовлявся брати в поручителі батька, оскільки кредитний інспектор вважав такий кредит ризикованим через санкції США до російських громадян. Банк дозволив залучити девелопера співпозичальником тільки після того, як той показав паспорт зі свіжою американською візою.

Клієнти з Росії не перші, хто має проблеми з банками Швейцарії. 2013 року Wall Street Journal повідомляла, що Credit Suisse закривала рахунки клієнтам із країн, які потрапили під санкції, зокрема Анголи, Туркменістану та Білорусі. На думку банкірів, так кредитні організації мінімізують ризики країни і переводять фокус на обслуговування більших рахунків.

Окрім закриття рахунків, швейцарські банки почали стежити за дотриманням клієнтами російського законодавства про контрольовані іноземні компанії та законодавства про валютний контроль. Це почало позначатися на їхньому бізнесі. Кілька банкірів повідомили, що UBS і Credit Suisse дозволяють російським клієнтам переказувати гроші на свої персональні рахунки у Швейцарії тільки з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram