ГоловнаСвіт

Франція вирішила видати Росії екс-голову БТА Банку

Екстрадиція Мухтара Аблязова схвалена урядом Франції.

Франція вирішила видати Росії екс-голову БТА Банку
Фото: tempsreel.nouvelobs.com

Уряд Франції вирішив екстрадувати до Росії екс-голову казахстанського БТА Банку Мухтара Аблязова, видачі якого також вимагали Україна і Казахстан.

Як повідомляє Le Figaro, прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс підписав розпорядження про екстрадицію 17 вересня. Адвокати Аблязова вже повідомили про рішення їхнього клієнта оскаржити екстрадицію в Держраді Франції.

Екс-банкіра Мухтара Аблязова утримують у в'язниці на півдні Франції з літа 2013 року на підставі запитів влади України і Росії про його видачу за звинуваченням у фінансових махінаціях. Аблязов вважає звинувачення політично мотивованими.

МВС України розслідує справу проти Аблязова за статтями 190 (шахрайство в особливо великих розмірах) і 191 (розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. Справу відкрили кілька років тому. Аблязова звинувачують у тому, що, як власник і топ-менеджер банку, він привласнив великі суми, за рахунок грошей вкладників фінансував власні проекти. Значну частину коштів вивів через офшорні компанії. Суму махінацій оцінюють у 400 млн доларів.

Аблязов утік 2009 року, коли БТА Банк став банкрутом. 2011-го він навіть отримав політичний притулок у Великобританії, але 2012-го йому довелося покинути цю країну, оскільки Високий суд Лондона засудив його до 22 місяців тюремного ув'язнення за підробку документів та неповагу до суду. Від британського правосуддя Аблязов утік до Італії, але затримали його лише 31 липня 2013 року на півдні Франції. При цьому під час арешту в Аблязова знайшли підроблений дипломатичний паспорт Центральноафриканської Республіки. Після новини про його арешт Казахстан, Росія та Україна надіслали екстрадиційні запити до Франції з вимогою видати взятого під варту Аблязова для притягнення його до кримінальної відповідальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram