ГоловнаСвіт

Конгрес США може посилити санкції проти Росії

Найбільш уразливими в цьому плані можуть бути нафтопереробні підприємства.

Конгрес США може посилити санкції проти Росії
Фото: EPA/UPG

Незважаючи на невиразну реакцію адміністрації США на агресивну політику Володимира Путіна в Україні і тепер уже в Сирії, американський Конгрес може вжити кардинальніших заходів зі свого боку, які реально зможуть вплинути на амбіції президента Росії.

Це зауважує The Wall Street Journal у публікації "Конгрес може відповісти Путіну ще більшими санкціями", пише Укрінформ.

"Затвердивши нові санкції проти Росії, американські законодавці можуть послати потужний сигнал Москві, що продовження агресії проти України і зростання участі в геноцидній війні в Сирії змусять (РФ - ред.) заплатити високу ціну", - наголошується в статті.

Видання пише, що введені урядом США санкції проти Росії після окупації нею Криму були явно неефективними, щоб перешкодити прагненням Путіна і надалі чинити тиск. Зараз Росія не просто не вивела свої війська зі сходу України, а й будує нові військові бази в регіоні, зазначає газета.

У Сирії ж Путін під приводом боротьби з "Ісламською державою" підтримує режим Башара Асада, який застосовував проти свого ж населення бочкові бомби і хімічну зброю.

"Використання високої трибуни Конгресу може допомогти скерувати суспільну дискусію, особливо в період президентської виборчої кампанії 2016 року", - наголошується в статті.

З точки зору практичніших кроків, Конгрес міг би затвердити нові санкції, які мали б негайну і глибоку дію, для початку - в нафтопереробній промисловості РФ.

Найбільш уразливими в цьому плані можуть бути НПЗ, вважають автори публікації. "Тоді як Росія є одним з найбільших світових виробників на енергетичному ринку, її переробні потужності є застарілими, з низькою якістю продукції, без резервних потужностей, а інфраструктура відчайдушно потребує значних інвестицій", - пише видання.

Звичайно, президент Обама може накласти вето на законодавство в частині санкцій проти НПЗ через його потенційно кардинальний вплив. Але поведінка Росії "стає все обурливішою", тому він навряд чи буде мати таку значну підтримку серед демократів, як у питанні іранської ядерної угоди.

Нагадаємо, у вересні адміністрація президента США заявила, що готова послабити санкції проти Росії, але поки що не бачить для цього підстав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram