ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Смертник ІД, який підірвав себе в Іраку, був завербований у Харкові

За даними ЗМІ, в Харкові діють вербувальники "Ісламської держави".

Смертник ІД, який підірвав себе в Іраку, був завербований у Харкові
Боевики ИГ (Архив)
Фото: EPA/UPG

Терорист-смертник із "Ісламської держави" (ІД), що здійснив самопідрив в Іраку минулого тижня, був завербований у Харкові.

Про це повідомляє "Аль-Джазіра" з посиланням на батька смертника, члена парламенту Йорданії Мазена Далаїна (Mazen Dalaeen).

За словами йорданського депутата, його син Мохаммед був завербований в "Ісламську державу" подружньою парою з Азербайджану, яка проживає в Харкові. Він також зазначив, що азербайджанці активно вербували "молодих вразливих студентів-мусульман" для участі в бойових діях на боці ісламістів в Іраку і Сирії. Батько 23-річного смертника уточнив, що чоловіка-вербувальника звали Ібрагім (Ibrahim), а його дружину, яка займалася вербуванням жінок - Сумая (Sumayah).

21-річний Мохаммед, студент третього курсу медичного коледжу, і його дружина-українка вступили до лав ІД одночасно з парами з Чечні і Тунісу. У лютому 2014 року пара здійснила першу поїздку до Іраку, а в червні 2015 року вони виїхали з України до Туреччини, звідки вже потрапили до Іраку.

Махен Далаїн розповів, що якраз тоді приїхав у гості до свого сина і не знав про плани Мохаммеда залишити Україну і вступити до лав ІД. "Я тільки з'ясував, що він був у Туреччині через день після того, як він дістався туди. Якби я знав, що він туди їде, я б зупинив його", - підкреслив він.

Йорданський депутат зазначив, що часто приїжджав у гості до свого сина і неодноразово розмовляв з ним про "Ісламську державу", намагаючись переконати його, що він повинен в першу чергу зосередитися на навчанні і повернутися в Йорданія, але це не допомогло.

"Мій син був тут, в Йорданії, минулого січня, і я не помітив за ним ніякої екстремістської поведінки або релігійних поглядів з його боку доти, поки він не покинув Йорданію і не повернувся в Україну, щоб продовжити навчання", - зазначив батько терориста. За його словами, він тричі кількома шляхами намагався повернути сина в Україну, але той блокував ці спроби, відповідаючи текстовими повідомленнями, що він упевнений у своєму виборі щодо приєднання до ІД. Замість цього Мохаммед закликав своїх батьків припинити "антиісламське життя" в Йорданії і приєднатися до нього в ІД.

Як зазначає "Аль-Джазіра", іронія, але Мохаммед був членом того ж племені, що і йорданський пілот Моаз Кесасба, якого бойовики ІД спалили живцем у лютому 2015 року.

Ракі Равашдех (Raqi Rawashdeh), президент йорданської громади в Харкові, розповів "Аль-Джазірі", що він був знайомий з Мохаммедом з того часу, як той приїхав в Україну вчитися. За його словами, Мохаммед ніколи не був особливо релігійним і не підтримував екстремістські погляди чи ідеологію. Тим не менш, все змінилося в останні чотири місяці, коли Мохаммед вирішив відростити бороду і почав демонструвати ультра-релігійні переконання, зазначив він.

Разом з тим, за словами Равашдеха, Мохаммед не єдиний член йорданської громади Харкова, який вступив в лави ІД. Ще один молодий йорданець, Абдулла Кафавін (Abdallah Kafaween), також вступив до лав ІД разом зі своєю дружиною-українкою. Про долю Кафавіна нічого не відомо.

В Україні навчаються близько 5 000 йорданських студентів, з яких близько 1500 живуть у Харкові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram