ГоловнаСвіт

Влада Молдови зажадала вивести російських "миротворців" з Придністров'я

Молдавський прем'єр запропонував наділити Придністров'я "спеціальним статусом" у рамках кордонів Молдови.

Влада Молдови зажадала вивести російських "миротворців" з Придністров'я

Кишинів наполягає на виведенні російського "миротворчого" контингенту з невизнаної Придністровської молдавської республіки (ПМР) і пропонує замінити його міжнародною цивільною місією.

Про це під час свого виступу на 70-й сесії Генеральної Асамблеї ООН заявив прем'єр-міністр республіки Валерій Стрелец, повідомляє "РИА Новости".

На думку прем'єра, розвиток ситуації навколо Придністров'я сьогодні вимагає нових підходів. "Вважаємо, що миротворча операція виконала свій мандат і повинна бути трансформована в цивільну місію з відповідним міжнародним мандатом", - підкреслив Стрелец.

Представник Молдови переконаний, що спір у Придністров'ї можна вирішити, наділивши ПМР "спеціальним статусом" у рамках кордонів Молдови. Стрелец підкреслив, що офіційний Кишинів неодмінно наполягає на дотриманні суверенітету і територіальної цілісності країни.

8 вересня Молдова розірвала відносини з військовим аташе Росії в Кишиневі через його присутність на параді в ПМР. Молдовський міністр оборони Анатолія Шалару заявив, що керівництво республіки очікує від Москви вибачень за цей "недружній крок".

Становище російського "миротворчого" контингенту в Придністров'ї значно "ускладнилося" після того, як у травні влада України розірвала угоди з Росією про військово-технічну співпрацю, серед яких - домовленість про транзит військових вантажів Москви в ПМР.

Відповідно до російсько-молдавської угоди 1992 року на території ПМР перебуває миротворчий контингент збройних сил Росії. Він був створений в 1995 році на базі колишньої радянської загальновійськової 14-ї армії. У регіоні перебувають близько 1,5 тис. російських військовослужбовців, зведених у два мотострілкових батальйони, батальйон охорони, вертолітний загін і кілька підрозділів забезпечення.

Влада Молдови і раніше неодноразово висловлювалася за виведення російських миротворців і заміну їх на міжнародну цивільну місію. Чинний президент республіки Ніколай Тімофті назвав присутність російських військ у ПМР "першорядною загрозою" безпеці країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram