ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

"Ісламська держава" вимагає викуп за норвежця і китайця

Прем'єр Норвегії заявила, що уряд країни проти того, щоб виконувати вимоги терористів.

"Ісламська держава" вимагає викуп за норвежця і китайця
Боевики ИГ (Архив)
Фото: EPA/UPG

Терористичне угруповання "Ісламська держава" заявило, що утримує в заручниках двох іноземців: норвежця і китайця, - і вимагає викуп за їх звільнення.

Про це повідомляє Associated Press.

Екстремісти опублікували фотографії двох чоловіків, одягнених у жовті тюремні роби. Вони уточнили, що це 48-річний житель Осло Оле Йохан Грімсгаард-Офстад (Ole Johan Grimsgaard-Ofstad) і 50-річний пекінець Фань Цзінхуей (Fan Jinghui).

На фотографіях перед кожним з них поміщено таблички "Норвезький полонений. Продається" та "Китайський полонений. Продається".

За словами прем'єр-міністра Норвегії Ерни Сольберг, уряд знає про те, що в Сирії був захоплений у заручники норвежець. "Це серйозне і складне питання. Мета наших зусиль - благополучне повернення нашого громадянина до Норвегії", - заявила вона.

Прем'єр додала при цьому, що уряд проти того, щоб виконувати вимоги терористів, і не буде платити викуп, повідомляє Dagbladet.

Ісламісти проводять практику демонстративної страти іноземних заручників. Зокрема, 24 січня було опубліковано фото вбитого японського журналіста Харуни Юкави, а 31 січня поширено відеозапис зі стратою його співвітчизника Кендзі Гото. Жертвами бойовиків також стали американець Пітер Кессіг, британці Алан Хеннінг і Девід Хейнс, хорват Томіслав Салопек.

У лютому терористи стратили кілька груп християн. Випадки звільнення з полону ісламістів вкрай рідкісні.

"Ісламська держава" - радикальна організація, створена в 2006 році в Іраку шляхом злиття низки екстремістських угруповань під егідою місцевого відділення "Аль-Каїди". З 2013 року угруповання розірвало відносини з "Аль-Каїдою" і самостійно включилося в громадянську війну в Сирії. Влітку 2014 року ІД встановила контроль над значними територіями Сирії та Іраку, а також проголосила там халіфат зі столицею в Мосулі. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. У вересні вони почали завдавати повітряні удари по цілях ІД у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram