ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Facebook відмовився переносити дані російських користувачів у Росію

За деякими даними, компанія Цукерберга вирішила, що їй невигідно слухатися російських законів.

Facebook відмовився переносити дані російських користувачів у Росію
Фото: http://tsn.ua

Facebook відмовився переносити дані російських користувачів в Росію відповідно до російського закону "Про персональні дані".

Як пишуть "Ведомости" з посиланням на близьке до Роскомнагляду джерело і ще одного співрозмовника, знайомого з кількома можновладними чиновниками цього відомства, компанія зайняла "жорстку позицію".

Як пише газета, 25 серпня представник Роскомнагляду Олександр Жаров зустрівся з директором із громадської політики Facebook у Скандинавії, Центральній і Східній Європі та Росії Томасом Мірупом Крістенсеном. На зустрічі обговорювали широке коло питань, пов'язане з виконанням російських законів, зокрема оновленої версії закону "Про персональні дані", яка набирає чинності з 1 вересня 2015 року.

Деякі зарубіжні компанії, серед яких Samsung, eBay й інші, вже заявили, що перенесуть дані про російських користувачів на російські сервери. Незважаючи на це, Facebook зайняв "жорстку позицію": компанія, за словами джерела газети, не вважає, що потрібно розміщувати дані російських користувачів на російських серверах.

Перше джерело газети сказало, що Facebook відмовляється переносити дані, оскільки це невигідно економічно. За словами другого, компанія не вважає інформацію своїх користувачів персональними даними.

Представник Роскомнагляду Вадим Ампелонський сказав газеті, що представник Facebook не говорив про відмову встановлювати в Росії свої сервери.

Відповідно до закону, з 1 вересня 2015 року всі персональні дані росіян повинні зберігатися тільки на російських серверах. Під час збору даних оператор повинен "забезпечити запис, систематизацію, накопичення, зберігання, уточнення (оновлення, зміну), витяг персональних даних громадян РФ з використанням баз даних, що розташовані на території РФ".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram