ГоловнаСвіт

Зімбабве домагається екстрадиції американця, який убив знаменитого лева

Наразі місцезнаходження браконьєра невідоме.

Зімбабве домагається екстрадиції американця, який убив знаменитого лева
Лев Сесил
Фото: EPA/UPG

Влада Зімбабве має намір домагатися екстрадиції зі США Волтера Палмера (Walter Palmer) - американського мисливця, який убив місяць тому в Зімбабве знаменитого лева на кличку Сесіл (Cecil).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Ми звертаємося до компетентних органів (США) з проханням про його видачу Зімбабве, щоб його могли притягнути до відповідальності за його незаконні дії", - заявила в п'ятницю на прес-конференції міністр охорони навколишнього середовища Зімбабве Оппа Мучінгурі.

Мучінгурі назвала Палмера "іноземним браконьєром". За її словами, генеральний прокурор Зімбабве вже ініціював необхідні дії, щоб добитися екстрадиції американця.

Мучінгурі також сказала, що використання Палмером лука і стріл під час полювання на лева є порушенням правил полювання в Зімбабве.

Як пише Daily Mail, за попередніми даними, Сесіла вбили 1 липня, його тушу було виявлено на день пізніше. За даними ЗМІ, знаменитому леву відрізали голову і зняли з нього шкуру.

Сесіл був улюбленцем публіки і однією з головних визначних пам'яток в Зімбабвійському національному парку "Хванге". Крім того, він брав участь у наукових дослідженнях.

УУбивство тварини викликало широкий громадський резонанс. У США на сайті Білого дому було організовано збір підписів за видачу мисливця, який скоїв убивство тварини, владі Зімбабве. Всього за чотири дні було зібрано понад 160 тис. підписів, тоді як для розгляду документа урядом необхідно всього 100 тис. У четвер, 30 липня, Білий дім пообіцяв обговорити петицію.

Крім того, влада США ініціювала розслідування події. За словами голови Служби охорони рибних ресурсів і диких тварин США Дена Еша, його підрозділ розпочне розглядти наявні факти. При цьому він підкреслив, що на даний момент місцезнаходження Палмера невідоме. Спроби зв'язатися з ним телефоном виявилися безуспішними, заявив представник Асоціації захисників тварин Зімбабве Джонні Родрігес. ЗМІ стверджують, що його офіс виявився закритий після того, як обурені користувачі соцмереж влаштували полювання на Палмера.

Раніше Палмер заявив журналістам, що шкодує про те, що трапилося. За його словами, під час полювання в Зімбабве він найняв професійних гідів і тому був упевнений, що всі його дії легальні.

Тим часом самі гіди вже постали перед судом. Їх звинувачують в отриманні хабара у розмірі $55 тис. від Палмера за доступ до тварини. У разі визнання їхньої провини їм загрожує до 15 років в'язниці.

Daily Mail зазначає, що, незважаючи на те, що міжнародну популярність Палмер набув лише після вбивства зімбабвійського лева, це вже не перший його конфлікт із законом. У 2008 році дантиста вже було визнано винним у браконьєрському полюванні на чорного ведмедя в штаті Вісконсін. Після вбивства лева американець не збирався зупинятися. За словами його гідів, він планував також застрелити ще й слона вагою 68 фунтів. Однак гід заявив, що знайти слона таких розмірів не вдасться, і наступного дня клієнт поїхав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram