ГоловнаСвіт
Спецтема

Єврозона проведе екстрений саміт у зв'язку з підсумками референдуму в Греції

Майже дві третини греків сказали "ні" Європі.

Єврозона проведе екстрений саміт у зв'язку з підсумками референдуму в Греції
Фото: EPA/UPG

Голова Європейської Ради Дональд Туск 7 липня скликає позачерговий саміт єврозони з приводу ситуації, що склалася після референдуму в Греції.

Окрім того, вранці 6 липня канцлер ФРН Ангела Меркель вилетить до Парижа для зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом, щоб обговорити цю ситуацію. Як повідомив представник уряду Німеччини, "обоє політиків одностайні в думці, що необхідно поважати рішення громадян Греції", передає Deutsche Welle.

У Греції вже завершився підрахунок голосів на референдумі про вимоги Єврокомісії, Європейського центробанку (ЄЦБ) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) проводити реформи в обмін на фінансову допомогу. За даними МВС Греції, після обробки всіх бюлетенів більшість - 61,31% учасників - висловилися проти реформ, 38,69% - за. При цьому голосування було суто формальним - пропозиції "трійки" були вже неактуальними. У референдумі взяли участь 62,5% громадян країни.

Деякі представники грецького уряду впевнені, що такий результат референдуму допоможе країні досягти кращих результатів у переговорах про нову допомогу після декількох місяців невдалих спроб.

Партнери Афін іншої думки: протягом останнього тижня вони неодноразово попереджали, що відповідь "ні" означатиме для Греції негативні наслідки: розірвання зв'язків з Європою і банкрутство - сумне завершення п'ятирічної кризи.

Голова Єврогрупи Єрун Дейсселблум назвав підсумки плебісциту "печальними" для майбутнього Греції. "Для відновлення грецької економіки неминучі складні заходи і реформи. Тепер ми будемо чекати на ініціативи влади Греції", - заявив голова Єврогрупи.

З негативними наслідками, ймовірно, ризикує зіткнутися і єврозона, яка може втратити першого члена, але, можливо, не останнього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram