ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума запропонувала гарантувати поліції "презумпцію довіри і підтримку"

Співробітникам МВС РФ пропонують надати виключні права.

Держдума запропонувала гарантувати поліції "презумпцію довіри і підтримку"
Фото: obozrevatel.com

Група депутатів Держдуми Росії від усіх фракцій внесла на розгляд нижньої палати парламенту поправки до закону "Про поліцію", які суттєво розширюють повноваження співробітників правоохоронних органів, а також наділяють їх статусом осіб, яким держава гарантує "презумпцію довіри і підтримку".

Про це повідомляє "Коммерсантъ".

Як розповів виданню один із співавторів законопроекту депутат Олександр Хінштейн, документ уперше розробили ще 2014 року, але його не розглядали через претензії кремлівських та урядових юристів.

Законопроект передбачає розширення повноважень і послаблення відповідальності для поліцейських. У документі, наприклад, передбачено положення про те, що співробітник МВС не підлягає переслідуванню за будь-які дії при виконанні своїх обов'язків, якщо дії ґрунтуються на встановлених нормативно-правових актах.

Розширюються і права поліції щодо застосування зброї: якщо зараз у жінок не можна стріляти, то відповідно до законопроекту - лише за наявності в жінки "видимих ознак вагітності".

Поліцейським також пропонують дозволити відкривати вогонь у людних місцях для запобігання терактам.

Передбачається пом'якшення порядку огляду громадян і їхніх особистих речей: якщо зараз це можна робити тільки "за наявності даних" про те, що людина має при собі небезпечний предмет, зброю і т.д., то тепер пропонують замінити це формулювання на "якщо є підстави вважати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram