ГоловнаСвіт

Спікером Сейму Польщі стала правнучка колишнього президента країни

Місце Сікорського зайняла представниця партії Коморовського.

Спікером Сейму Польщі стала правнучка колишнього президента країни
Фото: sejm.gov.pl

Новим спікером польського Сейму замість  Радослава Сікорського, який пішов у відставку, стала Малгожата Кідава-Блонська, представниця владної партії "Громадянська платформа".

За її кандидатуру проголосували 244 депутати, повідомляє "Польське радіо". Її суперник Єжи Вендерліх (кандидат від Союзу лівих демократичних сил) набрав тільки 43 голоси.

Кідава-Блонська до свого обрання в Сейм обіймала посаду прес-секретаря польського уряду.

Прес-служба Сейму також зазначає, що вона є правнучкою двох відомих польських політиків 20-х років - президента Станіслава Войцеховського (1922-1926) і прем'єра Владислава Грабського (короткий період у 1920 році й у 1923-1925 роках). Кідава-Блонська також довго працювала продюсером і займалася кіно і телебаченням разом зі своїм чоловіком, режисером Яном Кідава-Блонським. Їхній найбільший спільний проект - фільм "Приречений на блюз".

Нагадаємо, Сікорський пішов у відставку у зв'язку з "касетним скандалом", фігурантом якої він став.

Скандал виник 16 червня 2014 року після оприлюднення в ЗМІ телефонних розмов можновладних польських політиків. Були оприлюднені також аудіозаписи розмов, зокрема міністра внутрішніх справ Бартломея Сенкевича та голови Нацбанку Марека Бельки. Чиновники, вживаючи ненормативну лексику, обговорювали вирішення державних та особистих питань не цілком законними способами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram