ГоловнаСвіт

Столтенберг: НАТО готове відповісти на будь-яку загрозу

Генсек заявив про можливість створення нових допоміжних штаб-квартир НАТО в країнах-членах Альянсу.

Столтенберг: НАТО готове відповісти на будь-яку загрозу
Фото: EPA/UPG

Сили надшвидкого реагування НАТО вже діють і готові відповісти на будь-яку загрозу.

Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи на прес-конференції за підсумками зустрічі міністрів оборони країн-членів Альянсу у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.

"Ми залишаємося одностайними у своїй прихильності до колективної оборони", - наголосив генсек.

Генсек також заявив, що міністри оборони Альянсу затвердили збільшення контингенту сил швидкого реагування НАТО з 13 до 40 тис. осіб. При цьому було вирішено посилити сили реагування на землі, на воді й у повітрі.

Окрім того, була затверджена нова концепція швидкого політичного і стратегічного планування, а також концепція швидкого ухвалення рішень, що дозволить країнам Альянсу негайно реагувати на виникнення загроз.

Також було остаточно затверджено рішення про створення трьох допоміжних штаб-квартир НАТО: в Болгарії, Естонії, Латвії, Литві, Польщі та Румунії. Кожна з них буде нараховувати близько 40 співробітників і відіграватиме ключову роль у плануванні, проведенні навчань і наданні додаткової військової допомоги.

Крім того, НАТО планує розглянути можливість розміщення допоміжних штаб-квартир в інших країнах НАТО. Це, як очікують, дозволить швидше постачати міжнародним військам необхідне обладнання, надавати їм транспортні засоби й іншу необхідну допомогу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram